Skip to content

ΑΙabama prvi put pοgubila čοvjeka dušikom. “Bilo je strašno”

Čovjek koji je prije više od 30 godina dobio 1000 dolara da ubije ženu iz Alabame u ime njezinog supruga pastora, ubijen je čistim dušikovim plinom, što je prvo pogubljenje te vrste koje je Sjedinjene Države ponovo stavilo na čelo rasprave o smrtnoj kazni, javlja AP.

Američka savezna država Alabama sinoć je novom, neprovjerenom i eksperimentalnom metodom koju veterinari u SAD-u i širom Evrope smatraju neprihvatljivom kao oblik eutanazije za većinu životinja, usmrtila Kennetha Eugenea Smitha (58), koji je osuđen na smrt. Time je započela primjena potpuno nove metode pogubljenja, za koju su stručnjaci upozorili da bi mogla izazvati pretjeranu bol.

Novu metodu povjerenik UN-a za ljudska prava ocijenio je nehumanom. Smith je proglašen mrtvim u 20.25 sati u četvrtak navečer nakon što je kroz masku udisao čisti dušik.

Pogubljenje je uslijedilo nakon pravne bitke u posljednjem trenutku u kojoj su njegovi odvjetnici tvrdili da ga je država učinila testnim subjektom za eksperimentalnu metodu pogubljenja koja bi mogla prekršiti ustavnu zabranu okrutnog i neobičnog kažnjavanja. Savezni sudovi odbili su Smithov pokušaj da ga blokira, a posljednja je odluka stigla u četvrtak navečer od Vrhovnog suda SAD-a.

Sutkinja Sonia Sotomayor, koja se, zajedno s još dvoje liberalnih sudaca, nije složila, napisala je: “Pošto nije uspjela ubiti Smitha u prvom pokušaju, Alabama ga je odabrala kao svog ‘pokusnog kunića’ da testira metodu pogubljenja koja nikad prije nije pokušana. Svijet sve gleda.”

Izvršenje je trajalo oko 22 minute od vremena između otvaranja i zatvaranja zastora do sobe za gledanje. Činilo se da je Smith nekoliko minuta ostao pri svijesti. Najmanje dvije minute činilo se da se trese i previja na kolicima, ponekad povlačeći pojaseve. Slijedilo je nekoliko minuta teškog disanja, sve dok disanje više nije bilo zamjetno.

“Večeras Alabama čini čovječanstvo da napravi korak unatrag”, rekao je Smith u završnoj izjavi.

Smith također spada među rijetke ljude u Americi koji su dva puta prolazili kroz proces pogubljenja

Naime, prilikom pokušaja 2022. Smith je trebao biti pogubljen smrtonosnom injekcijom, no egzekutori nisu uspjeli pogoditi venu zbog njegovih silnih posjekotina na ruci.

Ovoga puta je pogubljenje bilo uspješno provedeno. Smith je preminuo u 20:25 po lokalnom vremenu. Na konferenciji za novinare održanoj nakon pogubljenja povjerenik Odjela za zatvorske ustanove Alabame John Hamm je kazao kako je stroj s dušikom radio oko 15 minuta.

Trebao je izgubiti svijest za nekoliko sekundi?

Država je predvidjela da će dušik izazvati nesvjesticu za nekoliko sekundi i smrt za nekoliko minuta. Glavni državni odvjetnik Steve Marshall rekao je kasno u četvrtak da je plin dušik “trebao biti – i sada se pokazao kao – učinkovita i humana metoda pogubljenja.”

Upitan o Smithovom drhtanju i grčenju na kolicima, povjerenik za zatvorske ustanove u Alabami John Q. Hamm rekao je da se čini da su to bili nevoljni pokreti.

“To je sve bilo očekivano i bilo je u nuspojavama koje smo vidjeli ili istraživali na dušikovu hipoksiju”, rekao je Hamm. “Ništa nije bilo neobično od onoga što smo očekivali.”

Smithov duhovni savjetnik , velečasni Jeff Hood, rekao je da se smaknuće ne poklapa s predviđanjem glavnog državnog odvjetnika u sudskim spisima da će Smith izgubiti svijest za nekoliko sekundi nakon čega će uslijediti smrt za nekoliko minuta.

“Nismo vidjeli da je netko pao u nesvijest u 30 sekundi. Ono što smo vidjeli bile su minute kako se netko bori za život”, rekao je Hood, koji je prisustvovao pogubljenju.

Zajednica Sant'Egidio, katolička dobrotvorna organizacija povezana s Vatikanom sa sjedištem u Rimu, pozvala je Alabamu da ne provede smaknuće, rekavši da je metoda “barbarska” i “necivilizirana” i da će donijeti “neizbrisivu sramotu” državi. A stručnjaci koje je imenovalo Vijeće za ljudska prava UN-a upozorili su kako vjeruju da bi metoda pogubljenja mogla kršiti zabranu mučenja.

Neke države traže nove načine za pogubljenje ljudi jer je postalo teško pronaći lijekove koji se koriste u smrtonosnim injekcijama. Tri države – Alabama, Mississippi i Oklahoma – odobrile su dušikovu hipoksiju kao metodu pogubljenja, ali nijedna država do sada nije pokušala upotrijebiti neprovjerenu metodu.

Smith je bio jedan od dvojice muškaraca osuđenih za ubistvo pastorove žene pod imenom Sennett. Drugi, John Forrest Parker, pogubljen je 2010.

Tužitelji su rekli da im je svakome plaćeno po 1000 dolara da ubiju Sennett u ime njezinog supruga pastora, koji je bio duboko u dugovima i želio je naplatiti osiguranje. Suprug, Charles Sennett stariji, ubio se kada se istraga usredotočila na njega kao osumnjičenika, prema sudskim dokumentima.

Smithova osuda iz 1989. poništena je, ali je ponovo osuđen 1996. Porota je preporučila doživotnu zatvorsku kaznu, no sudac je to poništio i osudio ga na smrt.