Skip to content

ΖELEΝSKI predložio: Molim vas, dajte nam kredit, ako nam ne možete dati neku finansijsku podršku. Vratit ćemo nakon rata (VIDEO)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski molio je za još novca u intervjuu za MSNBC-jev “Meet the Press” u prošlu nedjelju.

“Ako nam ne možete dati neku finansijsku podršku, u redu”, rekao je, “molim vas, dajte nam kredit i mi ćemo vam vratiti novac nakon rata.”

Sjedinjene Države dale su Zelenskom i Ukrajini više od 100 milijardi dolara od početka njihovog rata s Rusijom u februaru 2022. godine, piše New York Times. Joe Biden traži od Kongresa dodatnih 61,4 milijarde dolara za Ukrajinu u okviru paketa od 100 milijardi dolara koji će također ići prema Izraelu i granici.

U intervjuu, voditeljica “Meet the Pressa” Kristen Welker upitala je Zelenskog: “Koja je vaša poruka američkim zakonodavcima koji ne žele da pošalju još jedan dolar Ukrajini?”

Ona je prednjačila svom pitanju rekavši da postoji “sve veći skepticizam u pogledu tekuće podrške Ukrajini, posebno među republikancima”.

Zelenski je rekao da vjeruje da Ukrajina “brani i Evropsku uniju i evropski kontinent” prije nego što je pozvao skeptike da posjete njegovu zemlju, te je pohvalio Bajdena zbog toga.

Vraćajući fokus na one koji dovode u pitanje finansijsku podršku Ukrajini, Zelenski je predložio:

“Ako nam ne možete dati neku vrstu finansijske podrške, dobro, molim vas, dajte nam kredit i mi ćemo vam vratiti novac nakon rata… Možemo kupiti nešto municije, branit ćemo svoja radna mjesta i poreze, i kupovat ćemo, kupovat ćemo od američkih kompanija, samo nam dopustite.”