Skip to content

Ηezbοlah: “Neki govore da bismo mogli ući u rat! A mi smo zapravo ušli u bitku protiv Izraela 8. oktobra!”

  • Generalni sekretar Hezbolaha Sayyed Hassan Nasrallah rekao je da je libanonski pokret otpora ušao u bitku protiv Izraela 8. oktobra, dan nakon što su palestinski pokreti otpora pokrenuli iznenadni napad na izraelske okupacione snage.
  • Poručio je Amerikancima da će u slučaju regionalnog rata njihovi brodovi i zrakoplovstvo platiti visoku cijenu
  • Zamolio je Amerikance da se sjete svojih ranijih poraza

Govoreći u televizijskom govoru u petak, Nasrallah je upozorio Izrael da su sve opcije na stolu protiv cionističkog režima, te da je Ηezbolah spreman na sve mogućnosti.

Nasrallah je započeo govor hvaleći “pale šehide” Ηezbolaha i druge grupe otpora koje se bore protiv Izraela, kao i ubijene civile.

“Moramo pozdraviti… snažne i hrabre ruke Iraka i Jemena koje su sada uključene u ovaj sveti rat”, rekao je on.

Akcije Ηezbolaha spriječile su Izrael da pošalje sve trupe u Gazu

Rekao je da svakodnevna razmjena vatre s izraelskim snagama duž libanske granice možda izgleda skromna, ali je vrlo važna, nazivajući je bez presedana od 1948. godine. Šef Ηezbolaha je rekao da je do sada stradalo njihovih 57 boraca.

“Izraelska vojska je trebala prevesti svoje specijalne snage sa Zapadne obale u Gazu, ali su ih bili prisiljeni prebaciti na sjever prema Libanonu. 1/4 izraelskih zračnih snaga i 1/2 izraelske protuzračne odbrane usmjereno je na libanonski front. Dakle, da, Libanon je malo oslobodio stres s fronta u Gazi”, rekao je Nasrallah.

“Čak i ako naše dosadašnje djelovanje nazivate ograničenim, sigurno neće ostati na onom što nazivate ‘ograničenim’, a ovo što se sada događa je bez presedana”, dodao je.

“Hezbollah od 8. oktobra vodi pravi rat, unatoč tome što neki govore, a nitko ne može osjetiti što se zapravo događa osim onih koji su u ovoj bitki”

Također je rekao da su operaciju Al-Aksa Oluja u potpunosti izveli palestinski pokreti otpora.

“Operacija Al-Aksa Oluja dovela je do zemljotresa u [Izraelu]”, rekao je.

Rekao je da eskalacija ovisi o dva faktora: 1. Što se događa u Gazi i kako se situacija tamo razvija. 2. Kako se izraelski režim ponaša prema Libanonu.

“Ako Izrael bombardira naše civile, mi ćemo bombardirati njihove civile, kako će oni djelovati odredit će kako ćemo mi djelovati.”

Nasrallah je rekao da postoje 2 cilja: Zaustaviti rat u Gazi i da Hamas pobijedi u ratu u Gazi.

“Pobjeda za Gazu je pobjeda za Palestinu, a ne pobjeda za bilo koga drugog. Sve drugo je izmišljotina.”

On je okrivio Sjedinjene Države za agresiju koju izraelski režim vrši protiv Palestinaca u opkoljenom Pojasu Gaze.

“Sjedinjene Države kontroliraju rat u Gazi, a Sjedinjene Države moraju platiti cijenu za zločine koje su počinili Izraelci u Gazi i Amerikanci u Iraku i drugdje.”

Molimo Ameriku da se sjeti njihovih poraza

“Amerika nam prijeti, ako otvorimo sjevernu frontu, nosači aviona će nas bombardirati! Te prijetnje neće promijeniti naš stav, jedna grupa za drugom će se uključivati u rat”, poručio je Nasrallah.

“Amerika nam je poslala poruke da će bombardirati Iran ako nastavimo. Kako se usuđujete prijetiti našem otporu? Vaši nas brodovi u Sredozemnom moru ne plaše.”

“Napravili smo ‘pripreme’ za američke brodove i molimo Ameriku da se sjeti njihovih poraza u Afganistanu, Iraku, Siriji i Libanonu.”

“Ako Amerika želi spriječiti regionalni rat, agresija na Gazu mora prestati. Sve opcije su na stolu na libanonskoj fronti, ponavljam, sve opcije su na stolu”, ustvrdio je Nasrallah.

“Uvjeravam Amerikance da će u slučaju regionalnog rata njihovi brodovi i zrakoplovstvo platiti visoku cijenu”, poručio je Amerikancima.

Mnogi strahuju da bi ova fronta mogla doći do regionalnog rata, a ovaj scenarij je realan i definitivno bi se mogao dogoditi.

U međuvremenu, izraelski premijer Netanyahu je rekao Blinkenu da će “Izrael nastaviti vojnu operaciju u Gazi “punom snagom” i istaknuo je da Izrael odbija bilo kakav privremeni prekid vatre koji ne uključuje oslobađanje talaca”.