Skip to content

“Udarit ćemo na vaše baze”: Ηezbοllah poručio SAD-u kako će odgovoriti ako se uključe u palestinsko-izraelski rat

Šijitska organizacija Ηezbοllah rekla je da će napasti američke baze ako se Sjedinjene Države umiješaju u palestinsko-izraelski rat.

Ovo je izjavio glavni tajnik brigada Ηezbοllah a u Iraku Abu Hussein Al-Hamidavi. Ova poruka objavljena je na telegram kanalu Hamasa.

“Naše rakete bit će usmjerene protiv američkih baza ako interveniraju u borbi protiv “Potopa Al-Aqse”, kao i na položaje izraelskog entiteta i njegovih agenata, ako bude potrebno, bit će pogođene našim vatrenim granatama”, ovo je poruka, rekao je.

Hezbollah je i prije dva dana zaprijetio napadom na američke položaje na Bliskom istoku ako se SAD direktno umiješa u sukob između Izraela i Hamasa.

“Palestina nije Ukrajina”, rekao je glasnogovornik Ηezbοllaha u saopštenju, nakon što su SAD poslale ratne brodove prema Izraelu.

“Ako SAD direktno intervenišu svi američki položaji u regionu postat će legitimne mete osovine otpora i suočit će se sa našim napadima. I tog dana neće biti crvene linije”, kazao je glasnogovornik .

U međuvremenu, Rusija je poručila da postoji “visok rizik”od ulaska treće strane u sukob između Izraela i Hamasa.

Podsjetimo, Sjedinjene Države poslale su dva nosača aviona na Bliski istok , a Joe Biden je najavio spremnost Sjedinjenih Država da pošalju vojne snage na Bliski istok.

“Sjedinjene Države spremne su poslati dodatnu vojnu pomoć kako bi se povećao izraelski sustav za presretanje projektila. Od Kongresa će se tražiti da poduzme hitne mjere kako bi se pomoglo sigurnosnim interesima saveznika i partnera”, rekao je Biden.

U međuvremenu, Izraelske snage (IDF) izvele su napade u Libanonu nakon protutenkovske vatre Ηezbοllaha na izraelsku postaju, javlja The Times of Israel.

Izraelske oklopne snage IDF-a na stacionarnom području u Gornjoj Galileji, blizu sjeverne izraelske granice s Libanonom, 11. oktobar 2023. (Ayal Margolin/Flash90)

Izraelska vojska kaže da će uskoro dati dodatne informacije o napadu i odgovoru.