Skip to content

Ηuti pokrenuli novi napad na brod Chem Ranger u Adenskom zaljevu

Središnje zapovjedništvo Sjedinjenih Država (Centcom) potvrdilo je u četvrtak poslijepodne raketni napad na tanker u Adenskom zaljevu, za koji su odgovornost preuzeli jemenski Ηuti, javlja agencija EFE.

Bijela kuća i Huti dali su različite izvještaje o lansiranju na Chem Ranger, a Huti su rekli da su njihove “pomorske” snage napale “s nekoliko odgovarajućih pomorskih projektila, što je rezultiralo izravnim pogocima”.

Međutim, Središnje zapovjedništvo SAD-a saopštilo je da su Hutiji lansirali dvije protubrodske balističke rakete i da su one pogodile vodu u blizini broda, ne uzrokujući nikakvu štetu na plovilu ili ozljede. Rečeno je da je to treći napad Hutija na komercijalni brod u tri dana.

Izjava Centcoma: “Dana 18. januara oko 21 sat (po vremenu u Sani), Huti koje podržava Iran lansirali su dvije protubrodske balističke rakete na M/V Chem Ranger, grčki tanker koji plovi pod zastavom Maršalovih Otoka koji je u vlasništvu SAD-a”, saopštio je Centcom u izjavu.

Dodaje se da je posada vidjela kako su projektili pogodili vodu u blizini broda, ali da nije bilo ozlijeđenih ni štete, pa je brod nastavio ploviti.

Izjava Ηutija: “Pomorske snage jemenskih oružanih snaga (Houthi) izvele su napad gađajući američki brod (Chem Ranger) u Adenskom zaljevu s nekoliko odgovarajućih pomorskih projektila, ostavivši izravne pogotke”, rekao je vojni glasnogovornik Hutija Yahya Sarea.

CHEM RANGER (IMO: 9490296) je kemijski tanker izgrađen 2010. i trenutno plovi pod zastavom Marshall Is. Nosivost joj je 26198 t DWT, a trenutni gaz navodno iznosi 8,7 metara. Ukupna dužina (LOA) joj je 159,03 metara, a širina 27,1 metar. Foto: M.L. Jacobs MarineTraffic.com

Ovaj incident, za koji se činilo da je drugi u danu, prema britanskoj mornarici, dolazi nakon što su SAD potvrdile da su izvele zračne napade na vojne lokacije Hutija u Jemenu, uništivši dvije protubrodske rakete.

Osim toga, Hutiji su rekli da će se brodski promet u Arapskom i Crvenom moru nastaviti prema svim odredištima u svijetu, “osim luka okupirane Palestine” “sve dok se ne postigne prekid vatre i dok se ne ukine opsada u Pojasu Gaze”.

“Potvrđujemo da je odmazda na američke i britanske napade neizbježna, te da svaka nova agresija neće proći nekažnjeno”, rekao je vojni glasnogovornik Hutija Yahya Sarea u izjavi za emitiranje.