Skip to content

ΙDF izvodi zračne napade na položaje Ηezbolaha

Izraelske odbrambene snage kažu da je više raketa ispaljeno iz Libana na područje Rosh Hanikra. Ali u gradovima u okolini nisu se oglasile sirene i u napadu nije bilo povrijeđenih, saopštio je IDF.

Nakon napada na područje Rosh Hanikra oglasile su se sirene u gradovima Dišonu i Malkiji u Gornjoj Galileji, blizu granice sa Libanom, poslije, kako kažu, raketnih napada Ηezbolaha i savezničkih palestinskih frakcija iz južnog Libana.

IDF je saopštio da su zauzvrat izveli zračne napade na lokacije koje pripadaju Ηezbolahu u južnom Libanu kao odgovor na raketnu vatru na sjever Izraela.

Isječci koji se dijele na mreži prikazuju ogromne oblake dima u blizini libanskog sela Rmeish.

U međuvremenu, američki državni sekretar Anton Blinken zahvalio je privremenom premijeru Libana Najibu Mikatiju na naporima da “sačuva svoju zemlju od rata s Izraelom”.

Blinken zahvaljuje Mikatiju na njegovom vodstvu “u sprečavanju da Liban bude uvučen u rat koji libanski narod ne želi”, rekao je portparol State Departmenta Matthew Miller.

Ni Blinken ni Mikati nisu razgovarali s novinarima na vrhu sastanka u hotelu u Amanu (Jordan), piše The Times of Israel.