Skip to content

ΙRΑČKI otpor će započeti drugu fazu i nametnuti Ιzraelu pomorsku blοkadu sa Sredozemnog mora

Glavni tajnik Sayyid al-Shuhada brigada, Abu Ala al-Walaei, najavio je u ranim jutarnjim satima 24. januara početak druge faze propalestinskih operacija Islamskog otpora u Iraku (IRI), uključujući provedbu pomorske blokade na Izrael u Sredozemnom moru, javlja The Cradle.

  • Prema Iran Observeru, Iračani planiraju blokirati luku Haifa, najvažniju luku za Izrael, dok je Islamski otpor u Iraku (IRI) najavio 23. januara noćni napad dronom na izraelsku luku Ashdod.

“U nastavku našeg pristupa otpora okupaciji”, navodi se u priopćenju koje je objavila grupa, “mudžahedini Islamskog otpora u Iraku su u utorak, 23. januara 2024., dronovima napali luku Ashdod na okupiranim teritorijima.”

Iračke frakcije su prethodno preuzele odgovornost za napad na vitalnu metu u izraelskoj luci Haifi “koristeći raketu dugog dometa Arqab (napredna krstareća raketa).

“U vrijeme kada zločinačka američka okupacija ponovo napada naše sigurnosne snage… pozivamo mudžahedine Islamskog otpora u Iraku da započnu drugu fazu svojih operacija, što uključuje provođenje blokade cionističke pomorske plovidbe u Sredozemnom moru i stavljajući luke entiteta izvan upotrebe”, rekao je Walaei putem društvenih medija.

Vođa brigada Sayyid al-Shuhada, frakcije unutar većih Jedinica za narodnu mobilizaciju (PMU), naglasio je da će se ove operacije nastaviti sve dok se “nepravedna opsada Gaze ne prekine i dok se ne zaustave užasni cionistički masakri nad njezinim narodom.”

Nekoliko sati ranije, američki ratni avioni izveli su novu rundu zračnih napada ciljajući navodne lokacije Kataib Hezbollaha povezanog s PMU-om u Al-Qaimu na iračko-sirijskoj granici i u Jurf al-Nasru južno od Bagdada.

“Prema uputama predsjednika Bidena, američke vojne snage izvele su nužne i proporcionalne udare na tri objekta koje koristi iranska paravojna skupina Kataib Ηezbοllah i druge skupine povezane s Iranom u Iraku. Ovi precizni udari izravan su odgovor na niz eskalirajućih napada protiv američkog i koalicijskog osoblja u Iraku i Siriji od strane milicija koje sponzorira Iran”, rekao je američki ministar odbrane Lloyd Austin u izjavi.

Glasnogovornik Kataib Ηezbοllaha, Jaafar al-Husseini, rekao je u odgovoru na napad: “Otpor će nastaviti uništavati neprijateljska uporišta u znak podrške našem narodu u Gazi sve dok se brutalni stroj za ubijanje koji podupiru SAD ne zaustavi i cjelokupna opsada ne bude podignuta.”

Irački savjetnik za nacionalnu sigurnost Qassim Al-Araji kritizirao je SAD zbog ponovnog “kršenja iračkog suvereniteta” gađanjem PMU-a.

“Napad na sjedište [PMU] u Al-Qaimu i Jurf al-Nasru je napad i flagrantno kršenje iračkog suvereniteta i ne pomaže [smirivanju napetosti]”, rekao je zvaničnik, naglašavajući da, “Umjesto bombardiranja i gađajući sjedište iračke nacionalne institucije, američka bi strana trebala poduzeti korake kako bi zaustavila agresiju na Gazu.”

Iračka vlada prethodno je zahtijevala da američka vojska poštuje suverenitet i sigurnost zemlje, dok premijer Mohammed Shia al-Sudani naglašava da je PMU “sastavni dio” oružanih snaga zemlje.

Kao dio operacija Osovine otpora za potporu palestinskom narodu, IRI – krovna skupina naoružanih frakcija koja uključuje članove PMU-a – izvela je oko 150 napada na američke baze u Iraku i Siriji tijekom proteklih nekoliko mjeseci.

Irački vojnik tokom parade 103. godišnjice iračke vojske u Bagdadskoj utvrđenoj Zelenoj zoni, Irak, 6. januar 2024. (EPA)

Posljednji napad dogodio se u utorak ujutro, s raketnom salvom koja je drugi put u tri dana pogodila naftno polje Conoco u sjeveroistočnoj Siriji pod američkom okupacijom.