Skip to content

“Moskva ostavlja ugodniji dojam od bilo kojeg grada u SAD-u”, kaže američki voditelj dok optužuje SAD za ‘gubljenje moralnog autoriteta’

Govoreći na Svjetskom vladinom summitu u Dubaiju u ponedjeljak, bivši politički komentator Fox Newsa, Tucker Carlson, dao je prvu raspravu nakon intervjua s Vladimirom Putinom.

  • Američki voditelj je također naglasio potrebu da se SAD suzdrži od podupiranja ratova isključivo za vlastite interese, strategije koja se obično naziva proxy ratovanje.
  • Optužio je SAD za ‘gubljenje moralnog autoriteta’ jer nisu pozvali na prekid vatre u Gazi
  • Tucker je kazao da je bio u šoku, da je Moskva, u kojoj nikad prije nije bio, puno ljepša od bilo kojeg grada u njegovoj zemlji.

“Ako vidite naciju sa strahovitom moći, koja potiče rat za vlastitu korist, imate vodstvo koje nema moralni autoritet, to je nelegitimno”, rekao je Carlson.

“(SAD) je bila moralno superiorna zemlja. (Ali) ako dopustimo našim vođama da iskoriste našu moć za širenje uništenja radi njih samih, to je sramotno.”

Poznat po svojoj dugogodišnjoj kritici unutarnje i vanjske politike administracije predsjednika Joea Bidena, Carlson se ističe protivljenjem republikanske potpore Izraelu u njegovoj samoobrani od Hamasa.

Tijekom sesije jedan na jedan s egipatskim novinarom Emadom Eldinom Adeebom, Carlson je izrazio frustraciju trenutnim stanjem američke politike, kritizirajući Bidena zbog nekompetentnosti i nedostatka slobode da otvoreno raspravlja o takvim pitanjima.

“Predsjednik je nesvjesna prijetnja, i … u mojoj zemlji se smatra vrlo nepristojnim to reći i pomalo se pitate kako ste došli do mjesta gdje imate nesposobnog predsjednika koji se vodi ne samo standardom života, ali životni vijek pada?” rekao je Carlson.

Nudeći komparativnu analizu životnog standarda, komentirao je svoje nedavno putovanje u Moskvu, grad od 13 miliona stanovnika, za koji je utvrdio da je “puno čišći, sigurniji i estetski ugodniji” od brojnih gradova u SAD-u.

“Za mene je bio šok da je Moskva, u kojoj nikad prije nisam bio, najveći evropski grad s 13 miliona ljudi, puno ljepša od bilo kojeg grada u mojoj zemlji. Nisam imao pojma o ovome. <…> Puno je čišći, sigurniji i estetski ljepši. Arhitektura, hrana, usluge bolji su od bilo kojeg grada u Sjedinjenim Državama.”

Carlsona je posebno oduševio moskovski metro.

“Ako ne možete koristiti podzemnu željeznicu, što mnogi ljudi u New Yorku ističu jer je preopasno, onda se počnete pitati koja je svrha vodstva”, rekao je.

“Nije li to krajnje mjerilo vodstva?” tvrdio je. “(Razmotrite gradove kao što su) Singapur, Tokio, Dubai i Abu Dhabi. Ti su gradovi, bez obzira na to kako nam se govorilo da ih vode i po kakvim principima ih vode, divna mjesta za život, nemaju neobuzdanu inflaciju, (i) nećete biti silovani.”

Raspravljajući o svom nedavnom intervjuu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, što je rijedak ustupak ruskog čelnika zapadnom novinaru, Carlson se osvrnuo na kritike s kojima se suočio jer nije ulazio u pitanja poput slobode govora ili se bavio optužbama za političko ubοjstvo.

Pojasnio je da je njegov cilj bio razumjeti svijet iz Putinove perspektive, a ne proširiti Putinovu verziju povijesti.

U obranu intervjua Carlson je optužio Bidena za nerazumijevanje povijesti i međunarodnih odnosa, tvrdeći da američki kreatori politike pogrešno vjeruju da Putin namjerava proširiti svoje granice.

Prema Carlsonovim riječima, Putin je tijekom intervjua pojasnio da je njegova namjera da napadne Ukrajinu bila potaknuta otvorenim pozivom američke potpredsjednice Kamale Harris Ukrajini da se pridruži NATO-u, privilegija koja je Putinu uskraćena godinama ranije.

Carlson je ovaj potez opisao kao “sinonim za plan postavljanja nuklearnog oružja (na granici) s Rusijom”.

Navodeći cenzuru unutar američkog medijskog krajolika, Carlson je tvrdio da je jedini glas koji naglašava važnost pozivnice za NATO u kontekstu potencijalnog sukoba.

“Ovo vam samo govori koliko je medijsko okruženje SAD-a zatvoreno, ograničeno i cenzurirano”, ustvrdio je Carlson. “Ali ja sam bio jedini koji je to rekao.”

Dodao je: “Svrha diplomacije je postići miran, obostrano – nadamo se – koristan, zaključak krize…. Ako se dobrovoljno pojavljujete na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji i kažete: ‘Hej, Zelenski, zašto nam ne dopustiš da postavimo nuklearno oružje na rusku granicu?’, hrliš za ratom jer znaš da je to crvena crta.”