Skip to content

ΝΕMIRI U ŠVEDSKOJ NAKON PONOVNOG SPΑLJΙVAΝJA Κur’ana (Video)

Nemiri su izbili u Malmöu u Švedskoj nakon ponovnog skupa u kojem je spaljena sveta knjiga Kur’an.

Nemiri su se dogodili noću u rezidencijalnoj četvrti Rosengård u švedskom gradu Malmöu nakon akcije sa spaljivanjem Kur’ana, policajci su gađani kamenjem, priopćila je policija u ponedjeljak.

Ranije je TV kanal SVT saopštio da se akcija sa spaljivanjem Kur’ana dogodila u nedjelju 3. septembra na Värnhemstorgetu u Malmöu, a njen organizator ponovo je postao migrant Salvan Momika.

Bilo je prisutno oko 200 ljudi, a atmosfera je bila žestoka. Dvije osobe su probile barijere da bi spriječili spaljivanje svete knjige ali ih je obojicu privela policija.

Prema SVT-u, 3. septembra navečer se masa ljudi okupila na ulici, prosvjednici su postavili plakate pozivajući na zaustavljanje spaljivanja Kur’ana. Maskirani muškarci gađali su policiju kamenjem. Prema SVT-u, nije bilo stradalih i privedenih.

“Policija i spasilačka služba pozvani su u ulicu Ramelweg. Prema pozivatelju, tamo je zapaljeno nekoliko automobila i zgrada za odvojeno prikupljanje otpada”, stoji u priopćenju policije objavljenom na njezinim internetskim stranicama.

Kada je policija stigla na područje gdje su se odvijali neredi, prosvjednici su ih počeli gađati kamenjem.

Premijer Ulf Kristersson (M) odlučio je komentirati događaje na press konferenciji u ponedjeljak ujutro.

– To su strašne scene koje oduzimaju ogromna sredstva. Bez obzira na razlog iza nereda, paljenja automobila i nasilja nad policijom, mislim da je za sve Šveđane ovo potpuno neprihvatljivo, kazao je Ulf Kristersson.

Podsjetimo, ljetos su se u Švedskoj i Danskoj dogodile akcije sa skrnavljenjem i spaljivanjem za muslimane svetog Kur’ana. Organizacija islamske suradnje i brojne njezine članice oštro su osudile takve postupke.

Švedske vlasti najavile su da će započeti reviziju zakona o javnom redu, koji dopušta akcije sa spaljivanjem Kur’ana.