Skip to content

ΟRUŽAΝA PΟBUΝA I IΖDΑJA! Wagner se οtima kontroli, οkupirali Rostov. ŠΤΑ SE DΕŠAVA U RF? (FOTO/VIDEO)

Sukob između šefa Wagnera Jevgenija Prigožina i Ministarstva obrane Ruske Federacije naglo je eskalirao.

Rusija, Rostov na Donu

Navečer 23. juna Wagner PMC je izvijestio o napadu na njihov pozadinski kamp, ​​optuživši, ali bez dokaza, Ministarstvo obrane RF, nakon čega je Prigožin u biti najavio početak vojnog udara u Rusiji i krenuo ka Rostovu na Donu.

Izjavio je da je vijeće zapovjednika Wagnera odlučilo obračunati se s vojnim vrhom Rusije i rekao da će uništiti sve koji mu se nađu na putu.

Prigožin je tražio da ministar odbrane Sergej Šojgu i načelnik glavnog stožera Valerij Gerasimov – koje je kritizirao zbog, kako kaže, katastrofalnog vodstva rata protiv Ukrajine – dođu u Rostov. Rekao je da ima 25.000 boraca koji će “vratiti pravdu” .

Do jutra 24. juna postalo je poznato da su “Wagnerovci” zauzeli Rostov.

Rusija, Rostov na Donu

Ruska javnost objavila je video Prigožina, navodno u stožeru Južnog vojnog okruga. U videu razgovara sa zamjenikom ministra obrane Jevkurovim i zamjenikom načelnika Glavnog stožera Ruske Federacije Aleksejevim.

Kaže da su oborili ruske helikoptere i “oborit ćemo sve”. Od 7.30 sati po moskovskom vremenu kontroliraju stožer i vojni aerodrom u Rostovu na Donu..

Srušeni helikopter Ruske Federacije od strane pobunjenika

Prema Prigožinu, dok Šojgu i Gerasimov ne budu predani Wagneru, PMC će “blokirati grad Rostov i ići u Moskvu”.

Ministarstvo obrane Ruske Federacije apeliralo je na “wagnerovce” navodeći da su “na prevaru uvučeni u Prigožinovu kriminalnu avanturu i sudjelovanje u oružanoj pobuni.

Rusija, Rostov na Donu

Vladimir Putin je održao izravno obraćanje u kojem kaže da je u toku oružana pobuna, koja će, kako izjavljuje predsjednik Ruske Federacije, biti ugušena. Izdane su naredbe za suzbijanje pobune, obećane su “teške akcije” i “neizbježna kazna”. Prigožinovo ime nije spomenuto u govoru. Ali svi razumiju da se govori o njemu.

“Ovo je udarac nožem u leđa našoj zemlji i našem narodu”, rekao je ruski predsjednik.

Putin je povukao i paralelu s 1917. godinom kada se u jeku Prvog svjetskog rata u Rusiji dogodila revolucija nakon koje je krenuo raspad vojske i države, a potom i građanski rat.

“Onda su nam ukrali pobjedu u ratu, uvukli nas u kaos i anarhiju. Nećemo dopustiti da se to ponovi”, rekao je.

Pritom se prisjetio i heroja Wagnera koje je Prigožin, po Putinu, također izdao dizanjem pobune. Wagnerovce je pozvao da “prestanu sudjelovati u kriminalnim radnjama”.

Rusija, Rostov na Donu

U međuvremenu, u zapovjedništvu Južnog vojnog okruga na Rostovu, gdje je Prigožin, voze se tenkovi i stoje civili koji promatraju što se događa.

Rusija, Rostov na Donu

Kanali javljaju da se radi i o vazdušnom udaru na konvoj pobunjenika koji su krenuli u zauzimanje ruskih regija.

Stanovnicima Rostova ne sviđa se Prigožinova pobuna.

Rusija, Rostov na Donu

Susreću “vagnerovce” i govore im: “Jeste li čuli što je Putin rekao? Zašto ste došli? Zašto pravite nered?

Nadalje, ruski kanali javljaju da su “vagnerovci” stigli do Voronježa. Guverner regije Voronjež izjavio je da snage sigurnosti u regiji provode “potrebne operativne i borbene mjere u okviru jutros uvedenog režima CTO”.

Javljeno je da gori skladište nafte u regiji Voronjež, gdje se regularne ruske trupe bore s pobunjenicima. Pišu i o borbama u selu Rogačevka, Voronješka oblast. Nije daleko od Voronježa.

Trenutak eksplozije rezervoara u blizini Voronježa

Uočena je kolona pobunjenika kod Buturlinovke, jugoistočno od Voronježa. Tamo je ruski vojni aerodrom.

Vagnerovci su dovukli Sistem PVO “Strela-10” i upotrijebili ga prema helikopteru Ka-52 Ruskog Ministarstva odbrane na nebu iznad Voronježa.

Video snimak drugog pokušaja napada Prigožinovih pobunjenika na helikopter ruske vojske. Projektil nije pogodio helikopter. Toplotne zamke su je odvele.

Prigožin je odbio Putinove zahtjeve da se preda i spusti oružje.

U vrijeme pisanja ove objave izvještava se o eksploziji u blizini sjedišta Južnog vojnog okruga u Rostovu, koji su pobunjenici zauzeli.

Pobunjenici raznose mine u Rostovu. Spremaju li se da pretvore ruski grad u drugi Bahmut?

Rostov na Donu. Pobunjenici nose mine

Pobunjenici su navodno naredili civilima da se udalje najmanje dva kilometra od zgrade štaba Južnog vojnog okruga.

Ruski telegramski kanali pišu da kolona Kadirovaca duga nekoliko kilometara ulazi prema Rostovu.

Šef Čečena je također osudio postupke Prigožina i nazvao ih “podlom izdajom”.

Šta je sljedeće?

Ako se pobuna oduži i razvije u pravi građanski rat i haοs u Rusiji, tada, naravno, Ruska Federacija neće moći održati frontu u Ukrajini i pretrpjet će vojni poraz.

Upravo se takvom scenariju nadaju ljudi u Ukrajini kada s entuzijazmom doživljavaju vijest o Prigožinovom ustanku.

Iako će popratna i vrlo opasna posljedica (i za Ukrajinu i za cijeli svijet) haosa u Ruskoj Federaciji biti pitanje ogromnog ruskog nuklearnog arsenala – kakva je njegova sudbina.

Pobjede li pobunjenici, posljedice mogu biti vrlo različite. Počevši od “ništa se neće promijeniti” do potpune promjene kursa Ruske Federacije i povlačenja ruskih trupa iz Ukrajine. Ili, naprotiv, oštra radikalizacija rata i upotrebe nuklearnog oružja, piše Strana.

Nakon duže stanke oglasio se i bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

Pozvao je na “okupljanje oko Putina za pobjedu nad vanjskim i unutarnjim neprijateljem, željnim rasparčavanja Rusije” i ustvrdio da su “raskol i izdaja put u najveću tragediju i sveopću katastrofu”.

Oglasio se i Zelenski o Prigožinovoj pobuni: “Slabost Rusije je očita. Potpuna slabost. I što duže Rusija drži svoje trupe i plaćenike na našem tlu, to će kasnije biti više haosa, boli i problema”, rekao je.

U čitavom nizu vijesti o Prigožinovoj pobuni najvažnija je informacija (za sada, doduše, ničim potvrđena) o planovima pobunjenika da zauzmu objekte u kojima je raspoređeno nuklearno oružje.

Ako se to dogodi, onda će to pobunu pretvoriti u događaj planetarnih razmjera, piše ukrajinska Strana.