Skip to content

ΟSUDΙLI ga na 400 godina zbog pΙjačke: Poslije 34 godine utvrdili da je neνin

Sidni Holms (57), nakon što je proveo 34 godine u zatvoru, našao se na slobodi jer je utvrđeno da je proces koji je vođen protiv njega imao dosta propusta, prenosi 24sedam.  Inače, Holms je osuđen na 400 godina zatvora zbog oružane pljačke koja se odigrala 1988. nadomak Fort Loderdejla na Floridi.

Nakon izlaska na slobodu, odmah je zagrlio svoju majku. ‘Nikada nisam gubio nadu. Znao sam da će doći ovaj dan, prije ili kasnije, i danas je taj dan’, poručio je.

Holms je 2020. kontaktirao Kancelariju za procjenjivanje presuda pri tužilaštvu okruga Brauard kako bi rekao da je faktički nevin, a time je ponovo bačeno svijetlo na njegov slučaj. Tužioci sada vjeruju da on uopšte nije počinio krivično djelo zbog koga je završio iza rešetaka. Tvrde da je predstavljanje dokaza i svjedoka imalo mana, ali i da je Holms imao čvrst alibi.

Njegova borba je počela u ljeto 1988. kada ga je muškarac uočio za volanom smeđeg automobila, ‘oldsmobila katlesa’, na jugu Floride. Tri nedjelje ranije, brata tog muškarca i jednu ženu su opljačkali razbojnici koji su se vozili sličnim automobilom. Policija je uhapsila Holmsa jer je on već osuđivan za dvije oružane pljačke 1984. u kojima je služio kao vozač.

Obje žrtve pljačke su vozača-razbojnika opisale kao relativno niskog i krupnijeg, a Holms je visok 182 cm i u to vrijeme je težio 82 kilograma. Osim toga, šestoro ljudi je bilo voljno da svjedoči da je Holms u vrijeme pljački bio u domu svojih roditelja.

Opljačkani muškarac , također, nije identifikovao Holmsa pregledajući knjigu od 250 potencijalnih sumnjivaca niti ga je označio na liniji raspoznavanja u policijskoj stanici. Muškarac je potom pokazao na Holmsa tokom druge runde raspoznavanja. Međutim, kako je Holms bio jedini osumnjičeni koji je predstavljen žrtvi više puta, to je moglo da utiče na njegovo rasuđivanje. Opljačkana žena nije prepoznala nijednog od prikazanih osumnjičenih.

Revizijom je utvrđeno da nije bilo osnova za presudu.

Tužioci su tražili 825 godina jer je Holms i ranije osuđivan za oružane pljačke i zato što je odbijao da imenuje navodne saučesnike. Sudija je mislio da je to pretjerana kazna, pa se odlučio za ‘samo’ 400 godina zatνora.

Kenet Smit, koji je u to vrijeme radio na slučaju, rekao je da ga se više ne može ni sjetiti jer je nivo kriminala bio veliki. Kada je Kenet Smit, koji je u to vrijeme radio na slučaju, informisan da je Holms bio osuđen na 400 godina, rekao je: “U potpunom sam šoku! Za to je dobio 400 godina?!”