Skip to content

‘Ako ti ja ne ukradem kuću netko drugi će’: Οvakο se pravdao američko – izraelski doseljenik kada je zauzeo palestinsku imovinu (VIDEO)

  • Napetosti između Palestinaca i Izraelaca rastu sve više, a pokušaj doseljenika da opravda nasilno preuzimanje palestinske imovine u okupiranom istočnom Jeruzalemu izazvao je bijes na internetu.

I ne, ovaj video nije nastao ovih dana, već 2021. godine nakon stupanja na snagu odluke izraelskog suda da se izbace deseci palestinskih obitelji iz njihovih domova u Sheikh Jarrahu kako bi se židovski doseljenici mogli useliti.

Sudska odluka Izraela koja je donesena u martu 2021. dala je palestinskim stanovnicima obavijest od dva mjeseca da napuste svoje domove bez ikakve naknade, kako bi se novim židovskim doseljenicima omogućilo useljenje u taj dio grada.

Te godine su mediji bili preplavljeni videozapisima i fotografijama na kojima se vidi kako doseljenici provaljuju u kuće Palestinaca u Sheikh Jarrahu, uključujući video koji je snimio palestinski aktivist Tamer Maqalda dok je novog ‘došljaka’ pokušavala da urazumi Muni al-Kurd koja je vlasnica kuće.

U videu se vlasnica obraća židovskom doseljeniku koji je došao iz New Yorka govoreći mu da se ne može useliti u njezinu kuću dok joj on odgovora: “ako ti ja ne ukradem kuću, netko drugi hoće”. U videu se čuje kako mlada žena govori doseljeniku na engleskom: “Jacobe, znaš da ovo nije tvoja kuća.”

Doseljenik odgovara jakim američkim naglaskom: “Da, ali ako ja i odem, ti se nećeš vratiti, pa u čemu je problem? Zašto vičeš na mene?”

  • “Kradeš mi kuću!”, odgovara mu vlasnica.

“Ako ti je ja ne ukradem, ukrast će ti netko drugi”, odgovara Jacob. “Pa zašto vičeš na mene?”

“…Bio ja tu ili ne, bio ja ili netko drugi, bio neki majmun ili žirafa, oni se u ovu kuću više neće vratiti. Razumijem da su ljuti na mene, ali ja to nisam učinio, kao što sam rekao, ako odem, netko drugi će me odmah zamijeniti, a s njima neće biti lako kao sa mnom…”, kazao je naknadno doseljenik koji je došao iz New Yorka u Izrael.

Iste godine je Human Rights Watch iznio detaljnu studiju koju su provodili njihovi timovi tokom dvije godine, u kojoj su zaključili da izraelska politika na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu predstavlja zločine apartheida i progona, što je izazvalo bijes Izraela i optužbe za pristranost.