Skip to content

100% laboratorijski uzgojene bebe za PET GODINA

∗ Uzgoj ljudskih beba od nule u laboratoriji mogao bi biti moguć za samo pet godina zahvaljujući novom otkriću, piše Daily Mail.

Proizvodnja ljudske sperme i jajnih stanica u laboratoriju poznata je kao in vitro gametogeneza (IVG).

Istraživači u Japanu su na pragu mogućnosti da u laboratoriji od nule stvore ljudska jajašca i spermu, koja bi se potom razvila u vještačkoj maternici.

Profesor Katsuhiko Hayashi, japanski naučnik sa Univerziteta Kyushu koji je već otkrio proces kod miševa, vjeruje da mu je samo pet godina udaljeno od repliciranja rezultata na ljudima.

Ali postoje etički problemi, jer to znači da žene bilo koje dobi mogu imati bebe. Roditelji bi također mogli htjeti dizajnirati svoje potomstvo da ima određene osobine koristeći alate za uređivanje gena, ustupajući mjesto pojmu pretpostavljenog savršenog djeteta.

Dr. Hayashi pretpostavlja da će trebati pet godina da se proizvedu stanice nalik jajnim stanicama od ljudi, uz još 10-20 godina testiranja prije nego što liječnici osjete da je postupak siguran za korištenje u klinikama.

Profesor Henry Greely sa Sveučilišta Stanford rekao je za Freethink kako procjenjuje da će istraživačima trebati još pet do deset godina da dođu do pouzdanog dokaza koncepta, plus desetljeće ili dva za ispitivanje sigurnosti.