Skip to content

16 500 ovaca i goveda nije stiglo do Izraela. Vratili se odakle su i krenuli prije 25 dana

Brod koji prevozi stoku za izraelsku firmu vraća se u Australiju nakon jednomjesečne muke zbog napada na Crvenom moru.

Brod s hiljadama grla stoke koji je bio na moru gotovo mjesec dana napokon je pristao u Australiji, gdje se zbog zabrinutosti za dobrobit očekuje da će neke životinje biti iskrcane.

Oko 16 500 ovaca i goveda smješteno je na MV Bahijah od 5. januara, kada je isplovio za Bliski istok iz zapadnoaustralske luke Fremantle prije nego što mu je vlada naredila da se okrene.

Petnaest dana nakon plovidbe broda, odbijen je zahtjev za preusmjeravanjem broda oko Afrike, kao što su to učinili drugi brodovi kako bi izbjegli projektile i bespilotne letjelice Hutija.

Kompanije za transport izbjegavaju Crveno more i preusmjeravaju brodove oko Afrike.

“Kako bi se osiguralo zdravlje i dobrobit stoke na MV Bahijah, odjel je izvozniku naložio da se pošiljka odmah vrati u Australiju”, stoji u vladinom priopćenju od 20. januara.

Od ponedjeljka je brod stajao uz obalu zapadne Australije jer je rasla zabrinutost za dobrobit životinja na brodu. Napokon je pristao u Fremantleu u četvrtak, 25 dana nakon što je isplovio iz iste luke.

Vlasti sada žure s izradom planova za nepredviđene situacije kako sigurno iskrcati i staviti u karantenu barem dio stoke s toplinskim valom u regiji koji predstavlja dodatni izazov.

Dva neovisna veterinara, koje je angažirala vlada, pregledali su živi teret u srijedu i nisu pronašli “nikakva značajna problema sa zdravljem ili dobrobiti životinja”, rekla je vlada.

Australsko Kraljevsko društvo za sprječavanje okrutnosti prema životinjama (RSPCA) kaže da je nemoguće temeljito pregledati sve životinje dok su još na brodu. Australska živa izvozna trgovina dugo je bila tačka trvenja između industrije i onih koji kažu da prednost daje prihodu nad dobrobiti životinja.

Međutim, Suzanne Fowler, voditeljica znanosti pri RSPCA Australia, rekla je da je hitno da se sve životinje istovare.

“Ove životinje su sada na brodu najmanje 26 dana. Temperatura u Perthu počinje dosezati 40 stupnjeva”, rekla je za CNN u srijedu.

Temperature u Perthu dosegle su najviših 41 stupanj Celzijusa u četvrtak, a gotovo jednako vruće bilo je i u petak, prema Australskom uredu za meteorologiju.

“Dokazi nam govore da će dobrobit životinja idućih dana samo postajati sve gora i gora zbog količine vremena koje su provele na brodu. Dakle, vrlo je hitno i ne možemo biti ozbiljnije zabrinuti”, kazala je Fowler.

Australska vlada obećala je prekinuti izvoz živih ovaca, ali još nije dala vremenski raspored kada će se to dogoditi.

Uvjeti su očito nehumani. Kad brodovi pristanu u Perthu, stanovnici koji žive u tom području mogu namirisati životinje natrpane na brodovima s udaljenosti veće od 1km. Zatim odlaze na 3-4-tjedno putovanje preko Indijskog oceana do Bliskog istoka.

Tokom putovanja nemaju ‘posteljinu’. Prisiljene su spavati na izmetu koji proizvode i koji se nakuplja tokom putovanja.

Jedan brod može primiti 111.000 ovaca. Brodovi mogu biti visoki 10 spratova i dugi gotovo 200 m.

U jednom je putovanju, objavljeno da je 2400 od približno 63 000 ovaca na brodu uginulo tokom 21-dnevnog putovanja, uglavnom od iscrpljenosti toplinom. Rečeno je da radnici bacaju raspadajuće lešine ovaca u ocean.

Dva bivša direktora brodskog operatera Emanuel Exports sa sjedištem u Perthu bili su optuženi za 16 tačaka okrutnosti prema životinjama. DPIRD je odlučio da nije u javnom interesu da nastavi sa tužilaštvom te su sve optužbe protiv kompanije i njenih direktora ukinute na Sudu za prekršaje u Perthu.