Skip to content

17 kg EKSΡLΟZIVA ZA ΡUΤINA: Bild piše o pokušaju AΤEΝTATA drοnom na predsjednika Ruske Federacije

Njemački tabloid Bild povezuje dron pronađen u Podmoskovlju s pokušajem atentata na predsjednika Ruske Federacije.

‘17 kilograma eksploziva trebalo je ubiti Ρutina‘, stoji u naslovu članka.

Ukrajinska tajna služba pokušala je u nedjelju kamikaza dronom ubiti ruskog predsjednika Vladimira Putina. Iako pokušaj ubojstva nije uspio, ruske vlasti pokušaj taje, piše Bild.

Prema izvješću, dron UJ-22 poletio je iz Ukrajine u nedjelju popodne i srušio se u ponedjeljak.

“Ovo je najmoderniji ukrajinski dron s dometom leta do 800 kilometara. Njegova namjena: novoizgrađeni industrijski park u blizini Moskve – 500 kilometara od Ukrajine”, pišu novine.

Mjesto nesreće nalazi se 20-ak kilometara istočno od industrijskog parka Rudnevo, gdje namjeravaju proizvoditi dronove.

U dronu je, kako pokazuje snimka, bilo 30 eksplozivnih blokova C4 ukupne težine 17 kilograma.

M112 eksplozivna punjenja koriste, između ostalih, američka vojska i kanadske snage“, stoji u izvješću.

Publikacija gradi svoj zaključak o pokušaju ubojstva na mjestu ukrajinskog politologa Jurija Romanenka, koji, prema članku, “ima bliske veze sa specijalnim službama Kijeva”.

Romanenko je bio taj koji je iznio verziju da će Putin u ponedjeljak posjetiti Rudnevo (baš tog dana kod Noginska su pronašli palu bespilotnu letjelicu).

Putinov osobni dopisnik iz Kremlja Pavel Zarubin rekao je u nedjelju ujutro da predsjednik planira “posjetiti industrijski park u Moskvi”. Kada bi tačno posjet trebao biti, nije rekao.

︎Ruski prolaznici objavili su u nedjelju poslijepodne fotografije iz industrijskog parka Rudnevo na kojima se vidi sivi travnjak ispred glavne zgrade koji je također poprskan zelenom bojom. Naznaka skorog dolaska predsjednika.

Istovremeno, ruski novinari objavili su Putinove planove da u nedjelju posjeti Rudnevo, a u utorak je na tom području pronađen još jedan dron.

Međutim, nejasno je je li šef ruske države želio posjetiti industrijski park u nedjelju ili tek u ponedjeljak – iz sigurnosnih razloga, Putinove posjete ponekad se ostvaruju dan prije najave.

︎Ukrajina stoga nije mogla biti sigurna hoće li se posjet dogoditi “početkom tjedna” u nedjelju ili ponedjeljak.

Putina očito nije bilo. Glasnogovornik Kremlja Dmitry Peskov rekao je u ponedjeljak: “Ruski predsjednik Vladimir Putin radi u Kremlju. Šef države ne planira nikakve velike javne događaje.”