Skip to content

33 godine bila sam brižna majka i dobra supruga: Evo kako mi se sve vratilo

Kako čovjek može biti sam u braku? Usamljen, a okružen ljudima? Kako se 33 godine dug brak svede na sporazumni razvod?

Pixabay

Prenosimo iskustvo jedne žene koja je baš to doživjela…

Uvijek sam bila dobra, brižna majka, nježna, bez poroka i loših navika. Moja djeca su mi uvijek vjerovala. Imam ih troje: dva sina i ćerku. Posljednjeg sina rodila sam u 37. godini, s velikom razlikom u odnosu na stariju djecu.

Radila sam cijelog života, ali nekako sam trošila malo na sebe – više za djecu, za dom, za udobnost. Nisam nigdje išla, a htjela sam… Prije braka uvijek sam negdje odlazila na odmor.

Moj muž, po svim standardima, nije bio loš: nije pio, nije pušio, sve je naizgled i generalno bilo u redu. Ali… Kada sam napunila 55 godina, djeca su već bila samostalna i shvatila sam da više ne želim da živim tako i da više nema potrebe za tim.

Moj muž ima skup hobi – L0V: tri čistokrvna goniča, mnogo različitog oružja, voki-toki , ali meni ne dozvoljava da imam čak ni mačku kod kuće, jer ih on ne voli. I mnogo stvari on ne voli od onoga što ja volim. I meni je sve to onemogućeno, jer njemu smeta.

U septembru (bilo je to prije 6 godina) predložila sam da se razvedemo – dala sam mu svu imovinu, samo u zamjenu za mir i slobodu. Složio se odmah, jer do tada veza je gotovo nestala, djeca nisu bila kod kuće, a on i nije imao želju da za mene učini bilo šta.

Već u novembru sam se preselila u svoj mali stan. S jednim koferom otišla sam među prazne zidove. Bila sam tako srećna! Počela sam postepeno sve da sređujem.

Od razvoda je prošlo 6 godina, a sada svake godine idem na more, na koncerte, na različite izlete u druge gradove. Imam dvije mačke. Vrlo dobro se slažem sa svojom djecom. Sada imam takav mir o kojem nisam ni sanjala, mislim da je nastupio najlepši period u mom životu i ne želim ništa da menjam.

Foto: Candid_Shots/ Pixabay

Ne želim više da se udajem – u tome sam bila 33 godine…

Sidebar