Skip to content

4 američka vojnika ubijena kao odgovor na američki napad u Siriji – Al-Mayadeen

Najmanje osam proiranskih boraca ubijeno je u američkim zračnim napadima na istoku Sirije, rekao je ratni posmatrač u ponedjeljak, nakon što je Washington izveo racije dan ranije kao odgovor na napade na američke snage.

Broj mrtvih je “osam proiranskih boraca, uključujući najmanje jednog državljana Sirije i Iraka”, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, nakon napada u nedjelju kasno na područja Mayadeen i Albu Kamal u istočnoj sirijskoj provinciji Deir Ezzor u blizini iračke granica, javlja CBS News.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je u nedjeljnoj izjavi da su SAD izvele napade na dvije lokacije povezane s Iranom u Siriji kao odgovor na napade na američke trupe. “Predsjednik Biden nema veći prioritet od sigurnosti američkog osoblja i usmjerio je današnju akciju da jasno stavi do znanja da će Sjedinjene Države braniti sebe, svoje osoblje i svoje interese”, rekao je Austin.

No, ubrzo nakon što su SAD napale dvije lokacije u Al-Mayadeenu i Al-Bukamalu u istočnoj Siriji, američka vojna baza u polju Conoco u Siriji napadnuta je s više raketa, a američka baza u Al-Shaddadiju u Siriji napadnuta je s dronovima.

Četiri američka vojnika su ubijena, a nekoliko ih je ranjeno u američkoj bazi Al-Shaddadi, javlja Al Arabiya.

Libanonski pro-Hezbolah TV kanal al-Mayadeen saopštio je u ponedjeljak da su raketnim napadom gađali američku bazu u plinskom polju Conoco, sjeveroistočno od Deir Ezzora u istočnoj Siriji, u znak odmazde za američke napade na sirijske gradove al-Mayadeen i al- Bukamal.

Proiranski kanal citira izvore koji navode da je “otpor” gađao američku bazu sa 15 raketa koje su bile usmjerene na komandni štab američke vojne baze u plinskom polju Conoco.

Izvor je rekao al-Mayadeenu: “Nekoliko američkih vojnika je ubijeno u napadima koji su ciljali bazu Conoco u istočnoj Siriji.” TV kanal je također rekao da je napad izveden raketama Grad i da su poginula četiri američka vojnika.

Osim toga, “otpor” je ciljao američku bazu u al-Shadadiju u al-Hasaki, na sjeveroistoku Sirije, sa tri samoubilačke bespilotne letjelice, navodi al-Mayadeen.

Nije bilo potvrde ili komentara Pentagona o tvrdnjama al-Mayadeena.

Ipak, prema New York Timesu ( NYT ), Joe Biden je navodno odbacio prijedlog Pentagona o nastavku bombardovanja, u strahu da ne izazove “širi sukob s Iranom”. Prema NYT , “kontramjere Bijele kuće su toliko ograničene da republikanski kritičari u Kongresu i neke pristalice zračnih snaga tvrde da samo pozivaju na češće i smrtonosne udare na američke vojnike u regiji.”

Štaviše, Pentagon i drugi zvaničnici Bidenove administracije odbacili su kritike, tvrdeći da su američki zračni napadi navodno bili u samoodbrani, “proporcionalni napadima milicija koje podržava Iran, i da su trebali poremetiti aktivnosti militanata”.

Američki zvaničnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je da su se napadi dogodili u proteklih nekoliko sati i dodao da je u tijeku američka provjera kako bi se utvrdilo jesu li nekoga ubili ili ranili.

U Iraku se nalazi otprilike 2.500 američkih vojnika i oko 900 u Siriji. Irački parlament odobrio je zakon kojim se poziva na povlačenje američkih trupa iz zemlje, što je zahtjev koji američke trupe tek treba da ispune.

Američke trupe sa sjedištem u Iraku i Siriji napadnute su najmanje 48 posljednjih mjesec dana. Napadi su ravnomjerno podijeljeni između dvije zemlje – 24 napada u Iraku i 24 u Siriji – pri čemu su svi uključivali eksplozivne bespilotne letjelice i rakete, potvrdio je zvaničnik odbrane za The Hill u nedjelju.

U međuvremenu, Iran je po prvi put objavio različite sustave lansiranja lebdećeg streljiva Shahed-136