Skip to content
Koliba pored jezera

40 GODINA SADIO STABLA: Od pustinje napravio tropski raj!

Jedan od najvećih riječnih otoka na svijetu, Majuli, mogao bi nestati.

Obala rijeke je pod konstantnim utjecajem erozije tla. Mnogi tvrde da do toga dolazi zbog velikih nasipa napravljenih kraj većih gradova koji stanovnike štite od monsuna.

Dok Indijska vlada pokušava pronaći način da spasi ovaj otok, isto to čini i jedan čovjek bez kojeg bi Majuli već davno nestao.

Jadav “Molai” Payeng je još kao 16-godišnjak 1979. godine pronašao veliki broj uginulih zmija na otoku. Pretpostavljalo se da su uginule od ekstremne vrućine pa je Jadav odlučio promijeniti sve i odabrati novi životni cilj.

Počeo je svakog dana saditi stabla po pustom otoku i u zadnjih 40-ak godina posadio čak 550 hektara šume.

Kada je počeo sa sadnjom, Jadav je postao potpuno izoliran od ostatka društva. Sjemenke je sadio ručno, a svaki dan, ujutro i navečer, ih je zaljevao.

Nakon nekoliko godina truda, područje se pretvorilo u šipražje bambusa.

“Tada sam odlučio da posadim prava stabala. Skupljao sam ih i konačno zasadio. Također sam prevozio i crvene mrave iz mog sela, uboli su me mnogo puta. Crveni mravi mijenjaju svojstva tla. To je bilo i te kakvo iskustvo,” govori Jadav.

Nevjerovatno ali istinito, vlasti u Indiji su saznale za njegov projekat tek 2008. godine, nakon što se krdo od oko 100 slonova nastanilo u šumi. Tek tada je pomoćnik za očuvanje šuma Gunin Saikia prvi put upoznao Jadava.

“Bili smo iznenađeni kada smo pronašli tako gustu šumu. Mještani, čije su domove uništili slonovi nastanjeni u šumi, htjeli su je smanjiti, ali Jadav im je rekao da to neće dozvoliti.

On tretira drveće i životinje poput vlastite djece. Vidjevši to, odlučili smo mu pomoći. Da je bio u bilo kojoj drugoj zemlji, od njega bi napravili heroja,” rekao je Gunin Saikia, pomoćnik za očuvanje šuma Indije.

22. aprila 2012. godine, Jadav “Molai” Payeng je zvanično nagrađen za svoje ogromno dostignuće, a svoju priču je podijelio sa javnošću, u nadi da će njegovi postupci inspirisati ljude širom svijet.

Jadav Payeng živi u maloj kolibi u šumi zajedno sa svojom suprugom Binitom i 3 djece. Na svojoj farmi ima nekoliko goveda, a njegov jedini prihod je novac koji zaradi od prodaje mlijeka.

Izvor: pixelizam