Skip to content

“90% će ih umrijeti”- Britanski Times piše o gubicima ukrajinske vojske tokom ofanzive na južnom frontu

Britanski list The Times piše o velikim gubicima oružanih snaga Ukrajine na južnom frontu. Članak je naslovljen “Ukrajinska protuofenziva: “Spreman sam umrijeti. 90% momaka ovdje će također umrijeti.”

Prema publikaciji, ukrajinska vojska je rekla da je njihova jedinica, bačena “da preokrene plimu na južnom frontu”, već izgubila 75% svog sastava.

Elitne ukrajinske trupe otkrivaju užasnu cijenu koju plaćaju za probijanje ruskih linija tijekom ljetne protuofanzive.

Vojnici elitnih jedinica “oluje” u prethodnici ukrajinske kontraofanzive imaju sasvim drugačiju prognozu na bojnom polju od prognoze njihovih generala i političkog vodstva nakon probijanja Prva ruske linija odbrane kod Robotina.

Ukrajinski vojnici se pitaju “koja je cijena” takvih operacija, s obzirom na rezultat u obliku malih sela uništenih do temelja.

“Spreman sam da umrem, samo zato što moram da budem. 90 % momaka ovdje će također poginuti”, rekao je „Boyets“, 23-godišnji član olujne grupe iz bataljona Skala, jedinice za specijalne zadatke koja se bori na glavna osovina napada južno od Robotine.

“Znamo to. Naravno, probili smo prvu liniju Rusa, ali to je **eni pakao. Kakav gubitak”, dodao je vojnik.

Velike nade koje su prvobitno polagane na ukrajinske oklopne formacije opremljene Zapadom, kao što je 47. mehanizovana brigada, srušile su se pred realnošću.

Tek što je početkom juna 47. brigada predvodila glavni napad na južnom frontu, pretrpjela je velike gubitke. Bez zračne podrške i sa ograničenim sposobnostima za čišćenje mina, brigada je otkrila da su njena oklopna vozila često bila imobilizirana u ruskim minskim poljima, a zatim gađana artiljerijom.

“Kada čujem ljude kako sjede na sofama kod kuće ili u inostranstvu i govore: ‘Oh, ukrajinska vojska već ima Bradleyje i Leoparde, sad će pokazati Rusima što je što’, uhvatim se rukama za glavu. Volio bih da oni mogu doći ovamo i vidjeti stvarnost naše borbe”, zaključio je ukrajinski vojnik.

S druge strane, čelnik javnog pokreta Zaporožje “Mi smo zajedno s Rusijom”, Vladimir Rogov, rekao je da se žestoke borbe za selo Robotine nastavljaju.

“Neprijatelj se nalazi na sjevernoj periferiji sela i u trošnoj školskoj zgradi u centru, naši momci su na jugozapadu. Osim toga, naši borci su zauzeli sve dominantne uzvisine južno od Robotina i uništavaju neprijatelja koji se nalazi u nizini. Robotino je pod našom vatrenom kontrolom. Svi pokušaji ukrajinskih militanata da uđu u južni dio sela dovode samo do gubitka njihovog osoblja i opreme”, rekao je Rogov.

Rusi su se taktički povukli na dominantne uzvisine

“Rusi su se taktički povukli na dominantne uzvisine”, to je u emisiji Solovjev uživo izjavio “guverner” regije Jevgenij Balitsky, imenovan od strane Rusije.

“Ruska vojska je taktički napustila ovo naselje, jer se ne čini primjerenim ostati na goloj ravnini, kada nema načina da se potpuno ukopa. Stoga se ruska vojska povukla u brda”, rekao je Balitsky.

Prema njegovim riječima, Robotine gotovo da i ne postoji: to je “naselje koje je ostalo samo na karti”.

Balitsky je dodao da su ruske snage “zauzele dominantne uzvisine” iza sela, dok su ukrajinske jedinice ispod, “i ta pozicija nam odgovara”.

Također, po prvi put su Oružane snage Ukrajine izgubile tenk Challenger-2 koji je stigao iz Velike Britanije.

Prema medijskim izvješćima, ruske trupe su ga porazile kod sela Rabotino. Prema službenim informacijama, ukrajinska vojska ima samo 13 takvih vozila.

Britanski ministar odbrane Grant Shapps potvrdio je uništenje tenka Challenger 2 u Ukrajini za Sky News, rekavši da je svih šest članova posade tenka preživjelo “što dokazuje dobru izdržljivost Challengera” .

Naveo je i da London ne planira ukrajinskim oružanim snagama poslati zamjenu za uništeni tenk.