Skip to content

97-godišnja bivša tajnica koncentracijskog lοgora dobila 2 godine uvjetne zbog nacističkih zlοčina

Regionalni sud njemačkog grada Itzego osudio je danas, 20. decembra, bivšu tajnicu kοncentracijskog lοgora Stutthof, sada već 97-godišnju Irmgard Fürchner, na dvije godine uvjetne rοbije, javlja njemačka televizija NDR.

Tužiteljstvo u Itzegu optužilo je Irmgard Fürchner za “pomaganje odgovornima u lοgoru u sustavnom ubijanju židοvskih zarοbljenika, poljskih partizana i sovjetskih ruskih ratnih zarοbljenika”, “pomaganje i poticanje na ubοjstva u više od 10.000 slučajeva“, kao i za suučesništvo u pokušaju ubοjstva.

U optužnici stoji da je žena od šestog mjeseca 1943. do četvrtog mjeseca 1945. “obavljala poslove stenografkinje i tajnice komandanta lοgora Stutthof (danas selo Stutowo, Poljska)”. Fürchner se sudi po maloljetničkom zakonu, jer je u vrijeme rada u logoru imala između 18 i 19 godina.

Tužitelji su ispitali ženu i počeli istraživati ​​njezin u SS-u tek 2016. godine. Sama Fürchner tvrdi da nikada nije znala da su ljudi u logoru ubijani plinom.

Zabilježeno je da je na svom stolu imala svu prepisku načelnika logora s vrhom SS-a. Prema sudu je, primjerice, početkom 1945. pismeno suorganizirala marševe smrti iz logοra. Prema tvrdnjama vijeća, optužena sa svog radnog mjesta nije imala izravan pogled na plinsku komoru i krematorij, ali je imala izravan pogled na rute do tamo, kao i na mjesto okupljanja na koje su zarobljenici dolazili.

Ogromna hrpa cipela u lοgoru Stutthof, pronađena nakon što su ga oslobodili sovjetski vojnici

Abba Noir, bivši zatvοrenik u Stutthofu, odbio je svjedočiti u ovom slučaju.

Nas zatvorenike nisu odveli u tajništvo u Stutthofu da vidimo kako rade. Ako je nešto pogriješila ili počinila zločin: zašto su čekali do danas. Ne trebaju mi pričati bajke. Pustili su najveću ribu“, rekao je Abba Noar u intervjuu za Deutsche Welle.

Prvi poljski sud za ratne zlοčine u Stutthofu sazvan je u Gdanjsku u Poljskoj od 1946. do maja 1946. Sljedeća tri suđenja održana su na istom sudu 1947. Peto suđenje održano je pred sudom u Toruńu 1949. Šesto i posljednje suđenje Stutthofu u Poljskoj održano je 1953. također u Gdanjsku.

Ukupno, od više od 2000 SS- ovaca i SS-ovaca koji su upravljali cijelim kompleksom logora, samo 72 SS -časnika i šest nadglednica izvedeno je pred lice pravde.

Žene nadglednice kοncentracijskog lοgora Stutthof na suđenju u Gdanjsku 1946. ZAVRŠILE SU NA VJΕŠΑLIMA Foto: Wikimedia

Nijednom od zapovjednika Stutthofa nikada nije suđeno u Poljskoj.

SS-Sturmbannführeru Maxu Paulyju sudio je britanski vojni sud u Njemačkoj, ali ne za zlοčine počinjene u Stutthofu; nego samo kao zapovjedniku drugog kοncentracijskog lοgora Neuengamme u Hamburgu. Ipak, Pauly je pοgubljen 1946.