Skip to content

Afrička država raskinula sporazum! Francuska povlači vojnike iz Burkine Faso u roku od mjesec dana

U afričkoj državi Burkini Faso francuske trupe više nisu poželjne. Pokušaji posredovanja bili su neuspješni, piše Spiegel.

Kako je najavilo Ministarstvo vanjskih poslova u Parizu, oko 400 specijalaca stacioniranih u Burkini Faso bit će povučeno u bliskoj budućnosti.

Službeno smo primili raskid sporazuma“, rekao je glasnogovornik ministarstva, misleći na suradnju dogovorenu 2018. u borbi protiv radikalnih islamističkih skupina. Francuska će poštovati planirani rok od mjesec dana, rečeno je.

– Rusija je razuman izbor u tom pogledu –

U Burkini Faso je 2022. Ibrahim Traoré preuzeo vlast i postavio vladu koja je blisko povezana s Moskvom.

U tom smislu, Rusija je razuman izbor (…), mislimo da bismo trebali proširiti ovo partnerstvo”, rekao je nedavno premijer Burkine Faso Apollinaire Kyélem de Tembela nakon sastanka s ruskim veleposlanikom.

Pariz je nedavno pokušao popraviti odnos s Burkinom Faso. “Francuska se ne želi nametati, ali spremni smo zajedno planirati budućnost”, rekla je državna tajnica Chrysoula Zacharopoulou tijekom posjeta Ougadougouu. Francuska ne želi utjecati na odluke vlade Burkine.

Međutim, u ponedjeljak je tamošnja vlada objavila svoju odluku o prekidu vojnog sporazuma s Francuskom.

Francuska je već povukla svoje vojnike iz Malija prošle godine nakon više od devet godina prisutnosti. Ondje je vojna hunta, koja je bila na vlasti od 2020., pozvala Pariz da povuče svoje vojnike.

U novembru je Njemačka slijedila primjer: Bundeswehr bi se trebao potpuno povući iz te zapadnoafričke zemlje do maja 2024. godine. Vojnici su prethodno uočili kako se ruski Wagner borci šire Malijem.

2. oktobra 2022. ljudi su sa ruskim zastavama izašli su na ulice, nadaju se pomoći ruskih snaga u borbi protiv islamskih grupa koje napadaju sela, rudnike i konvoje.