Skip to content

Afrička država zabranila djelovanje svih nevladinih organizacija Francuske

Zapadnoafrička država Mali najavila je u ponedjeljak navečer da će zabraniti djelovanje svih nevladinih organizacija koje financira ili podupire Francuska, uključujući one koje djeluju na humanitarnom polju.

Privremeni premijer, pukovnik Abdoulaye Maiga, obrazložio je odluku u izjavi objavljenoj na društvenim mrežama nedavnom objavom Francuske da je obustavila službenu razvojnu pomoć Maliju.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova navelo je korištenje ruske paravojne skupine Wagner od strane malijskih vlasti.

Mali dosljedno negira da su koristili ovu tvrtku, čije je djelovanje kritizirano u nekoliko zemalja. Govori o instruktorima ruske vojske raspoređenim u ime nekadašnje suradnje dviju zemalja.

Pukovnik Maiga je u svojoj izjavi osudio “izmišljene optužbe” i “podmetanje s namjerom da se obmane i manipulira nacionalnim i međunarodnim javnim mnijenjem u svrhu destabilizacije i izolacije Malija”.

Kao rezultat toga, prijelazna vlada odlučila je zabraniti, s trenutačnim učinkom, sve aktivnosti koje provode nevladine organizacije koje djeluju u Maliju uz financiranje ili uz materijalnu ili tehničku potporu Francuske, uključujući i humanitarno područje”, rečeno je.

Mnoštvo nevladinih organizacija radi u Maliju na području zdravstva, hrane ili obrazovanja. Siromašna zemlja bez izlaza na more od 2012. suočava se sa širenjem nasilja svih vrsta, ali i ozbiljnom političkom i humanitarnom krizom. Stotine tisuća ljudi je raseljeno zbog sukoba.

“Mnogi u Maliju su sretni da vide leđa Francuske. Što god Francuska čini za Mali u smislu pomoći ili subvencija. Mali može isto. Imamo resurse, imamo poljoprivredu, imamo sve što nam treba, samo se trebamo uhvatiti za ruke da stvarno dobijemo ono što želimo”, komentirao je vozač Moussa Traore.

“Mi zapravo pomažemo Francuskoj. Francuska tu nije od pomoći. Pitam se u kojem sektoru tobože Francuska pomaže Maliju. Nevladina organizacija ne bi trebala ikada više ovdje kročiti. Mi smo autonomni”, dodao je Bazoumana Traore.