Skip to content

Akcija Meta 2: Uhapšeno 16 policajaca na radnom mjestu

Šesnaest policijskih službenika Policijske stanice Kakanj te još tri osobe koje nisu policijski službenici, stavljeni su pod nadzor pripadnika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, u sklopu akcije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije kodnog naziva”Meta 2” koja se provodi od ranih jutarnjih sati, potvrdio je portparol Uprave policije MUP-a ZDK Elvedin Fišek.

“Trenutno je 16 policajaca Policijske stanice Kakanj lišeno slobode i u toku je njihovo sprovođenje do sjedišta Uprave policije MUP-a ZDK u Zenici gdje će nad njima biti izvršena kriminalistička obrada. Nakon toga bit će, uz izvještaj, predati nadležnom kantonalnom tužilaštvu”, rekao je Fišek.

Ranije je iz MUP-a saopšteno da se ove osobe sumnjiče za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s krivičnim djelima zlοuopotreba službenog položaja ili ovlaštenja, te krivičnih djela primanje dara i drugih oblika koristi, odavanje službene tajne, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i teška krađa, javlja Klix.

Konkretno, policajci koji su na meti ove akcije sumnjiče se da su koristeći svoj položaj policajaca kriminogenim osobama dopuštali da se bave kriminalnim aktivnostima, te umjesto da ih spriječe u tome, pomagali im, a u zamjenu za korist koju su od njih dobijali.

Između ostalog, radi se i o nelegalnoj eksploataciji uglja na području Kaknja.

Akcija je rezultat višemjesečnih operativnih aktivnosti policijskih službenika Uprave policije MUP-a ZDK.

-Akcijom je obuhvaćeno 20 osoba, od kojih nam jedna koja nije policijski službenik, trenutno nije dostupna. Preostalih 19 osoba, od kojih su 16 policijski službenici, pod nadzorom su naših službenika te se trenutno vrše pretresi na dvadeset lokacija, čiji je cilj pronalazak i oduzimanje predmeta koji će biti korišteni kao dokazi u krivičnom postupku protiv dvadeset lica koja su meta ove akcije. Vrše se pretresi stambenih objekata, automobila te prostora koji su koristili u Policijskoj stanici Kakanj – istakao je Fišek.

Akcija i pretresi se realiziraju po naredbama općinskih sudova u Zenici i Kaknju, a policijski timovi djeluju u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva ZDK i koordinaciji sa policijskim službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).