Skip to content

Aleksa je jedini Srbin koji je dva puta proglašen za studenta generacije na Princetonu


Aleksa Milojević, student matematike iz Beograda, izabran je za studenta generacije Princetonskog razreda 2023.

Univerzitet Princeton (Prinston) je privatni, istraživački univerzitet sa sjedištem u gradu Princetonu, u američkoj saveznoj državi New Jersey i osnovan je 1746.

Prije tri godine, Milojević je proglašen za najboljeg studenta u toj školskoj godini. Ceremonija diplomiranja za 2023. održaće se na stadionu Prinston univerziteta u utorak, 30. maja. Očekuje se da će Aleksa Milojević, zajedno sa Anabel Duval, održati svoje govore na svečanoj ceremoniji.

‘Aleksini dodiplomski istraživački napori u matematičkoj oblasti kombinatorike sadrže rješenja za neke otvorene probleme na koje bi vodeći istraživači bili ponosni da su ih proizveli’, rekao je Piter Sarnak, profesor matematike na Prinstonu Eugene Higgins i profesor na Institutu za napredne studije.

Tokom studija osvojio veliki broj nagrada

Kako se navodi u objavi press službe prestižnog univerziteta, Milojević je osvojio nekoliko najprestižnijih nagrada Prinstona, uključujući nagradu stipendista klase 1939, dodijeljenu junioru sa najvišim akademskim uspjehom za sve prethodne radove; nagrada Andrev H. Brovn, koja se dodjeljuje izuzetnim juniorima u matematici; nagrada Šapiro za akademsku izvrsnost (dva puta); i prva počasna nagrada brucoša, koja se dodjeljuje dvojici studenata kao priznanje za izuzetan uspjeh.

Aleksa Milojević / Foto: Pricestone Univerzitet

Milojević je na Prinstonu pohađao i kurseve ruske književnosti, kao i istorije istočne Evrope.

‘Srbija nije daleko od Rusije’, rekao je on. ‘Neki dijelovi naše kulture su slični, a i religija je ista, tako da mi je bilo veoma interesantno da učim o istočnoj Evropi iz perspektive SAD.’

Priznaje da je mogućnost da govori pred svojim kolegama diplomcima na Commencementu pomalo zastrašujuća. ‘S obzirom na to koliko je razred raznovrstan, veoma je teško obuhvatiti sve perspektive koje učenici imaju’, rekao je on.

Veliki planovi za budućnost

Za svoju diplomsku tezu Milojević je koristio drugu granu matematike, aritmetičku algebarsku geometriju, da bi napisao svoje izlaganje elementarnih dokaza Rimanove hipoteze za krive nad konačnim poljima.

‘Ovo je veoma zahtjevna tema za studente i bio sam veoma impresioniran njegovim matematičkim talentom, uvidima i zrelim pristupom ovom projektu’, rekao je Sarnak, njegov savjetnik.

‘On je na dobrom putu da napiše ono za šta sam siguran da će biti izvanredna teza, ona koja će se koristiti u budućim izložbama i postdiplomskim kursevima širom svijeta”, navodi se.

Izvor: Princeton