Skip to content

Ambasador Rumunije opozvan iz Kenije zbog usporedbe Afrikanaca s majmunima

Rumunija je opozvala svog ambasadora u Keniji Dragosa Viorela Cigaua zbog rasističkih opaski tokom sastanka sa istočnoevropskim diplomatama u kancelariji UN-a u Najrobiju, piše BBC.

Incident se navodno dogodio 26. aprila. Cigeu je ugledao majmuna ispred prozora i izgovorio rečenicu: “Afrička grupa nam se pridružuje.”

Prema lokalnim publikacijama, 9. juna afričke diplomate su tražile javno izvinjenje od Bukurešta, a 10. juna Rumunija je objavila da je tek obaveštena o incidentu i da je započela “proceduru opoziva ambasadora”.

Afričke diplomate u petak su zatražile javno izvinjenje, navodi kenijski list Standard, ističući da privatno izvinjenje nije dovoljno.

Rumunija je u subotu objavila da je tek ove sedmice obaviještena o incidentu i da je sada započela “postupak opoziva svog ambasadora”.

“Duboko žalimo zbog ove situacije i izvinjavamo se svima koji su pogođeni”, navodi se u saopćenju rumunskog ministarstva vanjskih poslova.

“Svako ponašanje ili komentari rasističke prirode potpuno su neprihvatljivi”, dodaje se u nadi da to neće utjecati na njene veze s afričkim zemljama.

Rumunski ambasador Dragos Cigau / Fotografija: Facebook

Kenijska vlada još nije komentirala opoziv rumunskog ambasadora.

Rumunski mediji kritikuju njegovo ponašanje i navode da ovo nije prvi put da je zemlja osramoćena uvredama diplomata.