Skip to content

Smijenjen ukrajinski ambasador u Britaniji koji je ranije kritikovao Zelenskog za “nezdravi sarkazam”

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski smijenio je Vadima Pristaika s mjesta ukrajinskog ambasadora u Velikoj Britaniji

Odgovarajući dekret objavljen je na stranicama Ureda ukrajinskog predsjednika.

“Razriješiti Pristaika Vadima Vladimirovicha s dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Ukrajine u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske i istovremeno s dužnosti stalnog predstavnika Ukrajine pri Međunarodnoj pomorskoj organizaciji (IMO)”, navodi se u tekstu dokumenta.

U odluci koju je objavio Kabinet Zelenskog ne navodi se razlog smjene, ali ukrajinski medij Strana podsjeća da je Pristaiko nedavno kritikovao Zelenskog gostujući na jednoj britanskoj televiziji.

Otkaz je uslijedio oko tjedan dana nakon skandala s opaskom Zelenskog britanskom ministru obrane Wallaceu.

Britanski ministar Ben Wallace ranije je rekao da “mi nismo Amazon”, komentirajući zahtjeve Ukrajinaca za nabavu oružja.

Prema njegovim riječima, Ukrajina bi mogla pokazati više zahvalnosti Zapadu na podršci. Ispričao je i kako je 2022. godine potrošio 11 sati da dođe u Kijev, no tamo mu je odmah uručen popis potrebnog oružja.

Zauzvrat, Zelenski je na ovo odgovorio: “Možemo se probuditi ujutro i zahvaliti ministru. Neka mi napiše kako da zahvalim, a ja ću se zahvaliti vama . ”

Pristaiko je ove riječi ukrajinskog predsjednika nazvao “nezdravim sarkazmom”.

Prema njegovom mišljenju, Rusima ne treba pokazivati ​​da između Ukrajine i Zapada postoje proturječja.