Skip to content

AMERIČKA AMBASADA u BiH se oglasila o Dodikovoj najavi o hapšenju Schmidta

Iz Ambasade SAD-a u BiH oglasili su se na Twitteru povodom najave predsjednika RS Milorada Dodika da neće dopustiti visokom predstavniku u BiH da uđe na teritoriju Republike Srpske.

– Prijetnja Milorada Dodika da će spriječiti visokog predstavnika da uđe u bosanskohercegovački (BiH) entitet Republika Srpska i ograničiti mu slobodu kretanja je neustavna.

– Ovo predstavlja još jedan namjerni napad gospodina Dodika na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak BiH i državu BiH.

– Visoki predstavnik je odgovoran za nadgledanje implementacije civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji obavezuje zvaničnike da sa njim sarađuju, a on uživa diplomatski status u cijeloj BiH prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima.

– Dodikove nepromišljene prijetnje i smiješne tvrdnje o statusu i ovlasti Visokog predstavnika su neprihvatljive i predstavljaju još jedan korak na opasnom putu koji je izabrao – putu izolacije.

– Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju visokog predstavnika i njegovu upotrebu bonskih ovlasti kada je to potrebno, i nastavit će smatrati odgovornim one pojedince koji se bave antidejtonskim ponašanjem, navela je američka ambasada u saopštenju na Twitteru.

Podsjetimo, Dodik je nedavno najavio pripremanje uredbe o hapšenju i deportaciji Christiana Schmidta iz Republike Srpske.