Skip to content

Američka brigada s velikom količinom oružja stiže u Nizozemsku, odatle kreće prema Poljskoj i Litvi

Stotine američkih vozila stići će u Vlissingen, jugoistočno od Nizozemske, prije nego što krenu prema istočnoj Europi kako bi ojačali svoju vojnu prisutnost na istočnom krilu teritorija NATO-a.

Amerika je od Nizozemske kao zemlje domaćina zatražila podršku za 2. brigadu SAD-a 1. konjičke divizije, borbeni tim oklopne brigade (2/1 (CD) ABCT) iz Fort Hooda u Teksasu.

Ova će brigada ići u Poljsku i Litvu na šest mjeseci u sklopu ojačane vojne prisutnosti na istočnom krilu teritorija NATO-a.”

Nizozemski vojnici pomoći će u podršci prijevoza brigade američke vojske kroz zemlju do februara prije nego što nastavi prema Poljskoj i Litvi, navodi se u priopćenju nizozemskog ministarstva obrane, prenosi Zeeland.

Vojna brigada uključuje 1.275 vozila, uključujući mnoge tenkove M-1 Abrams, borbena vozila pješaštva Bradley i drugu opremu, koja će biti transportirana cestom, željeznicom i vodom u istočnu Europu.

Također prošle godine, Vlissingen je bio tranzitna luka za veliku pošiljku američkog vojnog materijala. Ta su vozila prevezena u Poljsku.

U decembru je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao zemlje članice NATO-a da isporuče više oružja Ukrajini.

“Pozivam saveznike da učine više. U svim je našim sigurnosnim interesima osigurati da Ukrajina prevlada i da (ruski predsjednik Vladimir) Putin ne pobijedi”, rekao je.