Skip to content

Američka vojna baza u istočnoj Siriji napadnuta je raketama

Američka vojna baza u istočnoj sirijskoj pokrajini Deir ez-Zur navodno je napadnuta raketama. Sirijski mediji izvijestili su da je cilj raketnog napada bila baza u sirijskom naftnom polju al-Omar na istočnoj strani Deir ez-Zura u subotu.

Prema izvješćima, tijekom napada prema vojnoj bazi ispaljeno je najmanje šest projektila. Niti jedan pojedinac ili grupa dosad nisu preuzeli odgovornost za raketni napad. Projektili su ispaljeni iz smjera područja al-Hanawi i al-Mazare u Deir ez-Zuru, dodaje se u izvješćima, ističući da su američki borbeni zrakoplovi viđeni kako lebde iznad mjesta neposredno nakon napada.

Tijekom proteklih mjeseci američka baza bila je izložena nekoliko takvih napada.

Zašto SAD još uvijek ima snage u Siriji?

Posljednjih godina Washington se povukao iz svoje ranije opsežnije uloge u zemlji, ali je ostao u ograničenom kapacitetu u nekim područjima, navodno kako bi se borio protiv ISIL-a (ISIS) i ograničio utjecaj Irana u zemlji.

Američka vlada zadržala je važnost ostanka u Siriji kako bi se suočila s ISIL-om i Iranom – čak i pod Trumpom, koji je rekao da će povući američke snage iz Sirije, neki su ostali. Američki dužnosnici rekli su Al Jazeeri prošle godine da su SDF-u isporučena “uvjeravanja” da Washington neće povući svoje snage, za razliku od Afganistana.

Sirijska vlada stalno je izražavala svoje protivljenje američkoj ulozi u Siriji i zahtijevala je povlačenje američkih snaga. Al-Assadov glavni podupiratelj, Rusija, također je pozvala SAD da odu.
Turska je također jasno rekla svoje protivljenje američkoj potpori YPG-u. Ankara smatra YPG sirijskim ogrankom Kurdistanske radničke stranke (PKK), označene kao “terorističke” skupine u Turskoj, SAD-u i Europskoj uniji.

Najava turske vojne operacije protiv YPG-a u sjevernoj Siriji dovela je do povlačenja nekih američkih trupa u listopadu 2019.

Neke američke snage još uvijek se nalaze u područjima pod kontrolom SDF-a u sjeveroistočnoj Siriji, poput provincija Hassakeh i Raqqa. Od 2016. SAD također kontrolira bazu al-Tanf, u udaljenom području Sirije, blizu mjesta gdje se spajaju granice Sirije, Jordana i Iraka.

Humanitarna situacija u izbjegličkom kampu Rukban, koji se nalazi u području Al-Tanf u Siriji pod kontolom SAD-a, i dalje je “teška”, rekao je novinarima zamjenik voditelja ruskog Centra za pomirenje u Siriji, general bojnik Oleg Yegorov, prenijela je sirijska agencija SANA.

Kamp Rukban u području Al-Tanf / Foto: Sirijska agencija SANA

Ruski centar za pomirenje obaviješten je da nemaju pristup humanitarnoj pomoći, medicinskim i obrazovnim uslugama.

“Američko vojno zapovjedništvo nastavlja ometati dolazak zajedničke misije Ruskog centra za pomirenje i međunarodnih humanitarnih organizacija kako bi se procijenila stvarna situacija u kampu i evakuirale preostale izbjeglice”, rekao je ruski general.