Skip to content

Američka vojska traži od javnosti pomoć u pronalaženju nestalog nevidljivog lovca vrijednog 80 miliona dolara nakon što se pilot katapultirao

Čini se da sposobnosti prikrivanja američkog borbenog aviona rade previše dobro, a američke vlasti su prisiljene zamoliti javnost za pomoć u pronalaženju F-35 koji je nestao negdje iznad Južne Karoline kada se pilot katapultirao zbog “nezgode”.

Nakon što se pilot katapultirao avion je ostavljen na autopilotu iznad Južne Karoline, ali zvaničnici su u ponedjeljak rekli da su sigurni da više ne leti.

Na temelju lokacije i putanje nestalog aviona, potraga F-35 Lightning II bila je usmjerena na jezera Moultrie i Marion, rekla je viša glavna narednica Heather Stanton u združenoj bazi Charleston.

“Kako, dοvraga, izgubiti F-35?”

Incident je izazvao neke kritike, kongresmenka Nancy Mace, koja predstavlja Južnu Karolinu (državu u kojoj je lovac izgubljen), rekla je da je održala sastanak s vojskom, ali nitko od prisutnih nije mogao odgovoriti na pitanja o tome gdje se nalazi F-35.

“Nitko ne zna je li F-35 u zraku ili pod vodom”, rekla je Mace nakon sastanka.

Nancy je upitala u objavi na društvenim medijima : “Kako, dοvraga, izgubiti F-35?”

“Kako nema uređaja za praćenje, a šta tražimo od javnosti, da pronađu mlažnjak i predaju ga?” napisala je.

SLUČAJ POSTAJE SVE BIZARNIJI

Američki zvaničnici naredili su dvodnevnu obustavu za svu vojnu avijaciju unutar i izvan Sjedinjenih Država nakon što je F-35 avion nestao u Južnoj Karolini.

Prema ABC Newsu, “nijednoj jedinici nije dopušteno letjeti” osim ako se dva dana ne raspravlja o “sigurnosnim mjerama i procedurama”.

“Nijedna jedinica ne smije letjeti dok ne obavi dvodnevnu raspravu o sigurnosnim mjerama i procedurama, rekao je zapovjednik u e-poruci za cijelu službu u ponedjeljak.”

F-35 Lightning II obitelj je nevidljivih višenamjenskih lovaca-bombardera pete generacije koje je razvila američka tvrtka Lockheed Martin u tri inačice: F-35A; F-35B ; F-35C.

F-35 Fotografija Zračnih snaga SAD-a, pilot 1. klase Alexander Cook

Podsjetimo, početkom godine Pentagon je obustavio isporuku nekoliko borbenih aviona F-35 nakon nesreće tokom probnog leta u Teksasu.

Također, sredinom decembra 2022. jedan od aviona srušio se na pistu, a pilot se uspio katapultirati.