Skip to content

Američki revizori pozivaju Ukrajince da ih anonimno obavijeste o krađi američke pomoći

U kontekstu ostavki visokog profila u ukrajinskoj vladi i korupcijskih skandala , “revizori” iz Sjedinjenih Država stigli su u Kijev. 26. januara, govoreći u Kongresu, zamjenica američkog državnog tajnika Victoria Nuland najavila je takav posjet.

“Administracija ostaje usredotočena na sprječavanje zlouporabe pomoći ili oružja. Radimo sa Svjetskom bankom, Deloitteom i timom američkih vladinih revizora koji su ovaj tjedan u Kijevu”, rekla je Victoria.

Sljedećeg dana američka veleposlanica Bridget Brink najavila je dolazak u Kijev inspektora iz triju odjela – State Departmenta, Pentagona i državne agencije USAID. Brink je objavila zajedničku fotografiju s troje inspektora.

Status gostiju pokazao se najvišim: glavni inspektori sva tri odjela sami su stigli u Ukrajinu: Nicole Angarella iz USAID-a, Diana Shaw iz State Departmenta i Robert Storch iz Pentagona.

Istodobno su se iste info-grafike pojavile na stranicama sve tri inspekcije na ukrajinskom i engleskom jeziku. Αpel je da se sve informacije o nenamjenskom trošenju američke pomoći jave na navedene telefone.

Moramo osigurati nadzor nad korištenjem sredstava i resursa koje američki porezni obveznici daju za potporu Ukrajini. Savjetujemo vam da povjerljivo prijavite svaku sumnjivu aktivnost povezanu s programima ili operacijama Ministarstva obrane SAD-a, Ministarstva vanjskih poslova SAD-a (uključujući Američku agenciju za globalne medije) i Američke agencije za međunarodni razvoj na odgovarajuću telefonsku liniju”, kaže se u najavi.

Drugim riječima, američki revizori izravno pozivaju Ukrajince da ih obavijeste o zlouporabama predstavnika ukrajinskih vlasti u korištenju američke pomoći. Kao i kοrupcije, seκsualnog iskorištavanja ili zlοstavljanja, prijevara, bacanja novca, lošeg upravljanja, trgοvine ljudima itd piše Strana.