Skip to content

“Bit ćete u ratu s NATO-om”: Američki Senator upozorava Rusiju

Nedavna odluka Rusije da pošalje taktičko nuklearno oružje u susjednu Bjelorusiju pojačava zabrinutost da bi ga mogli upotrijebiti protiv Ukrajine.

S tim u vezi, ponovo se udružuju dva američka senatora kako bi donijeli rezoluciju kojom bi upozorili Rusiju da “ako se to dogodi, to znači rat sa NATO-om”.

Republikanski senator Lindsey Graham i demokratski senator Richard Blumenthal predstavili su rezoluciju da će se, ako Rusija upotrijebi nuklearno oružje u Ukrajini, to smatrati napadom na NATO. To bi prisililo Sjedinjene Države na rat.

“Pozdravljam predsjednika Bidena što je otvoreno rekao da je prijetnja Putina korištenjem nuklearnog oružja u Ukrajini stvarna. I ovo je ono što želimo reći Putinovoj pratnji: ako to učinite, ako slijedite njegovu naredbu, ako takvu naredbu on ikada izda. Ako se dogodi, onda biste trebali očekivati ​​masivni odgovor NATO-a. I bit ćete u ratu s NATO-om. Ne mogu vjerovati da će zemlje NATO-a dopustiti da njihovi teritoriji budu kontaminirani radijacijom u slučaju da se nuklearni oblak proširi iz Ukrajine,” rekao je Graham.

Kažu da bi usvajanje rezolucije ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu poslalo poruku.

“Ako koristite nuklearno oružje kao pokušaj da preokrenete ovaj rat, nećete preokrenuti rat u Ukrajini, ući ćete u rat s NATO-om”, rekao je Graham.

“Šteta našim NATO saveznicima pokreće našu obvezu kada dolazi od neprijateljske sile”, dodao je Blumenthal.

Senatori inzistiraju da ne žele da američka vojska bude uključena u rat. Kažu da im je cilj zapravo suprotan.

“Ono što pokušavamo učiniti je izbjeći da američke trupe budu angažirane zbog Putinove pogrešne procjene da bismo jednostavno sjedili pokraj njih”, rekao je Blumenthal.

Nadaju se da rezolucija može odvratiti upotrebu nuklearnog oružja dajući do znanja Putinu i njegovim snagama mogući rizik.

“Potpuno uništenje od strane snaga NATO-a ako su toliko nesmotreni i iracionalni da pribjegnu taktičkom nuklearnom oružju koje ugrožava svijet”, rekao je Blumenthal.

Dvojac kaže da imaju i poruku za kolege zastupnike.

“Ako želite izbjeći rat između Rusije i NATO-a, morate se pridružiti onome što mi pokušavamo učiniti”, rekao je Graham.

Ova dva senatora su i 2022. godine održali konferenciju za novinare u kojoj su upozorili da ako Rusija upotrijebi nuklearno oružje unutar Ukrajine, to treba smatrati napadom na sam NATO zbog neizbježnog širenja radijacije na susjedne zemlje nakon takvog napada, gdje su kazali da bi odgovor trebao biti “katastrofalan za Rusiju”.

Također, tada je senator Graham zaprijetio svim nacijama koje stanu na stranu Putina.

“Imate dvije opcije. Ako stanete na stranu Putina… svaka nacija koja prizna rusku aneksiju dijelova Ukrajine izgubit ćete svaku podršku Sjedinjenih Država, izgubit će svu pomoć, vojnu i ekonomsku od Sjedinjenih Država i učinit ćemo sve što je u našoj moći da vas marginaliziramo na svjetskoj sceni, cijenite ono što je predsjednik Bajden rekao o tome”, kazao je tada.