Skip to content

Američki senator McConnell (81) ponovo se “zaledio” pred kamerom (VIDEO)

Republikanski senator Mitch McConnell imao je još jedan “zaleđeni” trenutak u srijedu na događaju u Kentuckyju, što je izazvalo dodatnu zabrinutost za zdravlje vođe manjine.

Lider republikanaca McConnell (81) ćutao je oko 10 sekundi nakon što su ga pitali da li će se ponovo kandidovati na reizborima 2026.

Čelnik manjine u Senatu dvaput je zamolio novinara da ponovi pitanje, a zatim je kratko promucao i prestao govoriti. Nakon što je McConnell zurio ispred sebe, ušla je pomoćnica i pitala ga je li čuo pitanje. McConnell je odgovorio da jest, ali je nastavio gledati u daljinu.

“U redu, žao mi je, svi. Trebat će nam minut”, kazala je pomoćnica. McConnell se pribrao nakon šutnje, odgovarajući na dva druga pitanja koja su mu bila postavljena, iako je oba trebalo ponoviti.

Glasnogovornik McConnella kasnije je rekao da je senator “trenutno osjetio vrtoglavicu” i da će se posavjetovati s liječnikom prije sljedećeg događaja kao “razboritu mjeru”, prema pomoćniku.

Posljednji incident vjerojatno će pokrenuti dodatna pitanja o McConnellovom sveukupnom zdravlju i njegovoj sposobnosti da predvodi klub republikanaca u Senatu, koji će imati zadatak spriječiti gašenje vlade u nadolazećim tjednima – potrebno je usvojiti 11 od 12 godišnjih zakona o izdvajanjima prije 30 septembra.

Zdravstveni problemi nisu novi problem za senatora: liječen je od potresa mozga i slomljenog rebra nakon pada u hotelu u Washingtonu u martu, a vratio se u Senat nekoliko tjedana kasnije. Preživjevši dječju paralizu kao dijete, McConnell se često viđa kako hoda stepenicama jednu po jednu, oslanjajući ruku na pomoćnice radi ravnoteže. Prethodni su padovi uzrokovali ozbiljne ozljede, uključujući prijelom ramena 2019. kada je pao u svojoj kući u Louisvilleu.

Krajem jula, McConnell se ukočio usred rečenice tijekom svoje tjedne konferencije za novinare na Capitol Hillu i nakratko su ga udaljili od mikrofona.

Njegov ured tada je rekao da je bio “ošamućen”, dok su republikanci kasnije tvrdili da je bio dehidriran.