Skip to content

Američki senatori održat će tajni brifing o povećanju pomoći Ukrajini

Američki senatori će sljedeće srijede održati tajni brifing o pomoći Ukrajini, javlja CNN.

Napominje se da će se sastanak održati u vrijeme kada se administracija američkog predsjednika zalaže za dodatnih 37 milijardi dolara pomoći Ukrajini, što bi moglo biti uključeno u konsolidirani račun za kraj godine koji bi trebao biti odobren do 16. prosinca za financiranje Vlade.

Ostaje nejasno hoće li administracija postići dogovor o divovskom sveobuhvatnom paketu ili će se morati zadovoljiti privremenom rezolucijom za financiranje saveznih agencija na prošlogodišnjoj razini – nešto protiv čega je Pentagon upozorio.

Prema biltenu, ukrajinski zahtjev za financiranje podijeljen je između četiri američke vladine agencije.

Prema činjeničnom listu, pregled izgleda ovako:

21,7 milijardi dolara za Ministarstvo obrane koje će se potrošiti na: opremu za Ukrajinu, nadopunjavanje zaliha Ministarstva obrane i za nastavak vojne, obavještajne i druge obrambene potpore.

14,5 milijardi dolara za State Department za: izravnu proračunsku potporu Ukrajini, kritična ratna ulaganja, sigurnosnu pomoć, jačanje globalne sigurnosti hrane i za humanitarnu pomoć.

626 miliona dolara za Ministarstvo energetike za: podršku nuklearnoj sigurnosti Ukrajine i za modernizaciju strateških rezervi nafte.

900 miliona dolara za Odjel za zdravstvo i socijalne usluge za: pružanje standardne zdravstvene zaštite i usluga podrške ukrajinskim uvjetno otpuštenim, piše CNN.