Skip to content

Američki State Department odobrio prodaju projektila Finskoj u vrijednosti od 535 miliona dolara

Američki State Department odobrio je moguću prodaju američkih navođenih projektila GMLRS i druge opreme Finskoj u vrijednosti od 535 miliona dolara, navodi se u priopćenju američkog ministarstva obrane.

Finska vlada zatražila je kupnju sto pedeset (150) M30A1 vođenih raketnih sustava s višestrukim bacanjem (GMLRS) alternativne bojeve glave (AW) (čelično kućište) ili M30A2 vođenih raketnih sustava (GMLRS) s alternativnom bojnom glavom (AW) projektila s neosjetljivim pogonskim sustavom za streljivo (IMPS) ili kombinacijom oba; i dvjesto pedeset (250) M31A1 GMLRS Unitary (GMLRS-U) Warhead (Steel Case), ili M31A2 GMLRS-U IMPS, ili kombinacija oba. Također je uključen Tim za osiguranje kvalitete (QAT); usluge prijevoza; te ostali povezani elementi programske i logističke potpore.

State Department donio je odluku kojom se odobrava moguća inozemna vojna prodaja navođenih višecijevnih raketnih sustava (GMLRS) i pripadajuće opreme Vladi Finske za procijenjeni trošak od 535 miliona dolara. Agencija za obrambenu sigurnosnu suradnju dostavila je potrebnu certifikaciju obavještavajući Kongres danas o ovoj mogućoj prodaji.

“Vjerojatna prodaja bit će u skladu s američkom vanjskom politikom i nacionalnim sigurnosnim ciljevima, jer će pomoći u jačanju obrane dokazanog partnera koji igra važnu ulogu u održavanju stabilnosti u Europi. Za interese SAD-a ključno je pomoći Finskoj u razvoju i održavanju jaku sposobnost samoobrane”, navodi se u priopćenju.

Pentagon je istaknuo da će finske vlasti koristiti ove projektile za povećanje svojih nacionalnih zaliha i jačanje kopnene i zračne obrane na sjevernom krilu Europe.

“Izgradnja nacionalnih zaliha igra važnu ulogu za finsku obranu i odvraćanje zbog pogoršane sigurnosne situacije u Europi”, objašnjava se u priopćenju.

Ukrajinskim trupama već je isporučen novi tip raketa M30A1 za sustav Himars koji je sposoban opustošiti više od pola kvadratnog kilometra zemlje u jednom plotunu. Nova varijanta streljiva M30A1 za raketni sustav dugog dometa, koju isporučuje SAD, dizajnirana je da raznese gotovo 182.000 kugličnih ležajeva od volframa na velikom području.

M30A1 za HIMARS / Ukrajina

Također, ukrajinske oružane snage koriste i M31A1 GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System).

M31A1 je navođena raketa od 298 mm koja je opremljena bojnom glavom od 90 kg s 23 kg ekspΙoziva koji može detonirati iznad zemlje, pri udaru ili duboko u bunkeru. M31A1 GMLRS mogu ispaljivati ​​raketni lansirni sustavi HIMARS koji se temelje na šasiji kamiona, kao i raketni lanserski sustav M270A1 koji se temelji na šasiji s gusjenicama.