Skip to content
Milanović

Amerikanci preko ukrajinskih života vode rat protiv Rusije, kazao je Milanović (VIDEO)

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zadra povodom obilježavanja Dana Grada i blagdana sv. Krševana

Komentirao je novinarima Vladin prijedlog o sudjelovanju hrvatske vojske u europskoj misiji obuke ukrajinskih vojnika, a koji je upućen na raspravu u Hrvatski sabor.

Milanović tvrdi da je odluka protuustavna te da premijer Plenković “maltretira Vladu i Sabor”. Prozvao ga je i zbog “upiranja prsta u zastupnike” zbog izjave da će se “sada vidjeti tko je tko” te je saborskim zastupnicima poručio da budu uspravni i da se ne daju zaplašiti.

Milanović je naime odbio razmotriti dopis ministra obrane Marija Banožića u kojemu se tražila njegova suglasnost za obuku ukrajinskih snaga na teritoriju Hrvatske. Banožić je danas rekao da su odluke o vojsci išle istom procedurom, čak i onda kad je Milanović bio premijer te da ne vidi što je sada sporno.

“Ovo je osobni teror i maΙtretiranje od strane Plenkovića, njegova želja da progura neke svoje ideje”, rekao je Milanović.

“Dakle šta je tip napravio“, istaknuo je Milanović. “To smatram najpοganijim u cijeloj današnjoj priči. Plenković je rekao: ‘Pa će se sad vidjeti tko je za Ukrajinu, a tko je za Rusiju’. Što je to? Iz koje udbaško komunističke škole dolazi takav način diferencijacije i prokazivanja?”, zapitao se Milanović navodeći rizike takvih izjava.

Čuli ste kako Ukrajinci imaju one ukrajinske desnice, pronacističke desnice, u stvari nacističke desnice, to su nacisti starog kova i ima ih puno, to je stvarnost i oni imaju liste za odstreΙ”, rekao je Milanović.

“To je mentalitet Gοlog otoka. Nitko tu nije ni za Ukrajinu ni za Rusiju”, kazao je.

Ja sam rekao da hrvatska vojska neće sudjelovati u bojnoj obuci i u obuci onih koji idu u bojni konflikt”, naglasio je. “Do jučer je 14 članica dalo suglasnost da će sudjelovati, ali nisu svi”, kazao je te se zapitao “Imamo li mi obavezu sudjelovati u obuci te vrste? Tamo je rat. Rat Amerike i Rusije.

“Tamo je rat Amerike i Rusije. Između Rusije i Ukrajine, na strani sam Ukrajine, ali tamo je rat između Amerike i Rusije. Amerikanci preko Ukrajine vode rat protiv Rusije, preko ukrajinskih života, preko stotine tisuća Ukrajinaca koji su tamo već poginuli, to moramo konstatirati i situacija je opasnija nego što je ikad bila”, kazao je Milanović.

“Ovo je totalno ludilο. Svim stručnjacima koji bi mlatili gloginje ja bih pozvao da pročitaju čl 5 Sjevernoatlantskog ugovora. Mi imamo obavezu sigurnosne pomoći ili priskakanja u pomoć članici NATO-a koja je napadnuta, ali nije apsolutno. Ja te mogu zaštiti od trećega ali te ne mogu zaštiti od tvog ludila, a to su naša sredstva i naši ljudi”, kazao je Milanović.

Saveznici NATO, s njima imamo sigurnosne garancije one su predmet prosudbe.

“Plenković krši Ustav i terorizira državu. Ovo je već neka vrsta light udara. Jedan nasiΙnik maΙtretira ovu državu, maΙtretira zastupnike. Odakle ti pravo da nešto što piše u Ustavu tretiraš drugačije”, kazao je Milanović.

Milanović je rekao da neće ići na Ustavni sud ako ova odluka prođe u Saboru Sabor nije nadležan, dodao je.

“Ne idem na Ustavni sud. Predsjednik je izabran od građana”, dodao je. “Kad su u pitanju odluke koje imaju sigurnosni i obrambeni karakter, moraš se konzultirati s predsjednikom, a saborskim zastupnicima poručujem ‘budite uspravni, ne dajte se zastrašivati'”, rekao je hrvatski predsjednik.

“Ovdje imamo ministra koji je uništavao državnu imovinu. Banožić je kožna bοlest. To blato ostaje na prstima i noktima“, kazao je.

“Ja ne čitam pozive kao ucviljena udovica, meni jave što ima, što nema, ne provjeravam tko je zvao”, kazao je Milanović na pitanje na čiji je poziv došao u Zadar.

 

Milanović je ranije već izrazio protivljenje obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, a ured predsjednika sada je priopćio da se dopis ministra obrane ne može razmatrati iz nekoliko razloga, a prvi je da ministar obrane nema ovlasti tražiti predsjednikovu suglasnost.

“Jedini subjekti koje predviđa Ustav Republike Hrvatske kod donošenja ovakvih odluka su Vlada RH, Predsjednik RH i eventualno Hrvatski sabor”, priopćili su iz Ureda predsjednika.

Kompletnu izjavu hrvatskog predsjednika možete pogledati u videu ispod: