Skip to content

Ananas pravi lijek za brojne bolesti

Ananas je vrlo korisna namirnica jer se u jezgri ploda nalazi bromelain koji ima širok spektar povoljnih utjecaja na zdravlje. Pomaže kod jakih upala, prekomjernog zgrušavanja krvi, ali i kod osoba oboljelih od raka.

Istraživanja su pokazala da utječe na suzbijanje tumorskih ćelija dojke, pluća, debelog crijeva te melanoma. Bromelain prodire i kroz kožu. Pojačava cirkulaciju, smanjuje krvni pritisak i pomaže kod ateroskleroze.

Uklanja lokalne mišićne i menstrualne grčeve. Podiže nivo bjelančevina u tijelu, rasterećuje gušteraču, uklanja edeme i vodu iz tijela, ublažava otok i bol, liječi bolesti sinusa, astmu i dijabetes.

Zbog velike količine prirodnih šećera koji su osnova građe ovog voća, sok od ananasa najčišći je oblik voćnog soka, navode stručnjaci. Jedini dodatak soku od ananasa je askorbinska kiselina, poznatija kao vitamin C, a dodaje se kako bi očuvala boju i okus soka.

Ananas je najveći prirodni izvor enzima bromelaina. Upravo zbog bromelaina, ananas je snažno sredstvo u borbi protiv raka. Uostalom, osim za preventivne potrebe, ananas se može konzumirati i tokom hemoterapije kako bi suzbio rast kancerogenih ćelija.

I druga svojstva ananasa dobra su u borbi protiv raka, a posebno raka prostate i raka debelog crijeva. Također, zbog vitamina C sok od ananasa sjajan je za očuvanje srca zdravim, a istraživanja iz Finske i Kine utvrdila su da unos veće količine vitamina C umanjuje rizik od koronarne bolesti srca.

Ananas je veoma ukusan, ali i blagotvoran za organizam. A da li znate koliko je zdrava kora ovog južnog voća? Bogata je antioksidansima, smanjuje rizik od nastanka raka, štiti srce i krvne sudove, tvrde stručnjaci.

Zato, kada jedete ananas, nemojte da bacate koru, već od nje napravite čaj. I to na vrlo jednostavan način. Stavite koru u lonac, dodajte vodu i kuhajte oko 20 minuta na tihoj temperaturi.

Ukoliko vam se učini da je čaj previše jak, razblažite ga vodom. Pijte ga cijeli dan pomalo, kao sok. Također, možete da ga zasladite medom, ali i da dodate malo limuna i druge zdrave sastojke.

Inače, ananas djeluje i kao diuretik, jer eliminira višak vode iz organizma, a čuva i kosti od osteoporoze. Stoga bi trebalo često da ga jedemo ili pijemo kao sok, prenosi avaz.ba.

Sidebar