Skip to content
antikitera

Antikitera: Mehanizam iz 1. stoljeća, ne postoji niti jedan sličan instrument koji se može usporediti s njim

Godine 1901. grupa ronilaca koja je istraživala drevnu olupinu u blizini otoka Antikitere na južnoj obali Grčke pronašla je tajanstveni predmet u jednoj od najvećih riznica starogrčkog blaga svih vremena.

Bio je to grumen ovapnjene bronce, u kojoj su bili ostaci mnogo zupčanika, međusobno stopljenih nakon godina provedenih pod morem.

Tehnološki artefakti slične složenosti su se pojavili tek u 14. stoljeću. Ovaj stroj posjeduje najstariji poznati mehanizam sa zupčanicima i ponekad se naziva prvim analognim kompjuterom. Istraživači navode da je Antikitera mehanizam još jedno od nasljeđa Grčke.

Dvije tisuće godina star predmet, ne veći od suvremenog krilnog računala, danas se smatra najstarijim računalom na svijetu, načinjenim za pokazivanje položaja Sunca, Mjeseca i planeta, kao i za predviđanje pomrčine i računanje vremena za održavanje drevnih Olimpijskih igara, navodi se u Wikipediji.

Ne postoji niti jedan sličan instrument koji se može usporediti s njim, a ne postoje ni zapisi koji ukazuju da je nešto poput toga ikada postojalo.

Da li je zaista moguće da su ljudi u prošlosti znali da naprave uređaj složen poput Antikitera mehanizma? Istraživači vjeruju da je sustav zupčanika bio smješten u drvenu kutiju. Uređaj je imao dvoja vrata, jedna naprijed i jedna nazad, s astronomskim natpisima po čitavoj površini.

Hewlett-Packard i njihov istraživački tim fotografirali su uređaj 2005. godine, a dijelovi koji čine uređaj su analizirani na rendgenu visoke rezolucije u britanskoj kompaniji X-Tek Systems. Ove dvije tvrtke su zajedno sa sveučilištima u Cardiffu, Ateni i mnogim drugim mjestima pokrenuli Istraživački projekt Antikitera mehanizma.

Istraživači navode da je analiza pomogla prilikom određivanja točne namjene uređaja.

Prednji zupčanik je računao položaj Sunca i Mjeseca u zodijaku i radio kao kalendar od 365 dana koji se mogao podešavati za prijestupne godine, dok su zadnji zupčanici prikazivali dva astronomska ciklusa, koji su se između ostalog koristili za predviđanje pomrčine Sunca i Mjeseca.

Znanstvenici su uspjeli identificirati ukupno 30 ručno napravljenih zupčanika. Dakle, Antikitera mehanizam je nešto potpuno vanvremensko, kao da ne pripada razdoblju povijesti iz kojeg potječe. Istraživači se još uvijek pitaju kako je drevni čovjek uspio napraviti tako komplicirani uređaj.

Mehanizam iz Antikitere se čuva se u atenskom Nacionalnom arheološkom muzeju.

Sidebar