Skip to content
Atlantida/ilustracija

Atlantida: Zemlja s one strane Heraklovih stupova

Više od tisućljeća ljude zapadnog svijeta privlači legenda o bogatoj, moćnoj Atlantidi, koja je stradala u velikoj prirodnoj katastrofi.

Svojim pisanjem o usponu i padu legendarne otočne kulture grčki filozof Platon (427-347 pr. Kr) pokrenuo je poplavu knjiga i drugih publikacija koje su iz raznih vidova obrađivale temu Atlantide.

Gotovo su svi Platonovi spisi dijalozi, a u dijalozima Timej i Kritija filozof prvi puta spominje otok koji je ‘veći od Libije i Azije zajedno’.

Atlantida ilustracija
Prema Platonovu iscrpnom opisu Atlantide, promjer grada oko kraljevske palače i hrama, prstenastog oblika, iznosio je oko 23 km. Između pojedinih prstenova, koji su također bili razdijeljeni, prolazili su široki kanali

On ga opisuje sa svim pojedinostima i vraća se na početak njegove povijesti.

Tada je Atlantida pri podjeli svijeta bila dodijeljena Posejdonu, bogu mora i potresa. On se pak oženio Amfitritom, jedinim ljudskim bićem koje je živjelo na otoku i s njom osnovao narod Atlantide.

Platon je bio uvjeren da je njegovo izvješće o Atlantidi istinito. Tvrdio je kako je priča 200 godina ranije ispričana Atenjaninu Solunu, a potom se dalje prenosila usmenim putem

Znanstvenici smatraju da je Atlantida bila antička Troja na obali Male Azije ili Thira, grčki otok u Egejskom moru, današnji Santorini, takođe su uzimali u obzir da se Antlantida nalazila i na otoku Thiri.

Ipak, ni Troja ni antička Thira se ne uklapaju.

1965. godine dolazi do slučajnog otkrića, otkrivena je anomalija koja se nalazi u Mauritaniji, tj. zapadnom dijelu afričke pustinje Sahara.

Richat structure, google maps
Richat structure/ Wikimedia commons

Otkrivena je u svom punom sjaju, kada je slikana iz Gemini orbitalnog modula.

Mauritanija se nalazi na prostoru sjeverozapadne Afrike, oko 400 kilometara iza Gibraltara, a jedno od najpoznatijih znamenitosti vezanih uz tu državu svakako je Richat struktura.

Skup koncentričnih kružnica dolazi iz prapovijesti i jedino je zub vremena i erozija čine manje pompoznom.

Struktura Richat ima spoljni prečnik kruga od 23,5 km. U Platonovim zapisima, Atlantida je imala 127 stadijuma, što bi danas iznosilo 23,49 km.

Platon je takođe opisao Atlantidu u svojim tekstovima sljedećim rečima:

“Postojale su alternativne zone mora i kopna koje su se okruživale, postojale su dvije zemlje i tri vode.“

Opis je veoma sličan sa izgledom Rišat strukture, kada se gleda sa satelita

‘Oko Sahare’ ili ‘Oko Afrike’ toliko je golemo da ga NASA koristi kao jedan od primjera strukture koju vidimo iz orbite.

Baš kao u Platonovom opisu – okružuju ju je planine, prirodne ljepote i prastare rijeke. A nekoć je tu cvjetala i bogata vegetacija, koja je rasla uz ocean.

Što sa životinjama? Ovdje je nekoć bilo i slonova u izobilju – što dokazuju skeletoni, slikarije po okolini i sam položaj. Naravno, trebat će neko vrijeme da se istraživački timovi posvete otkriću.

No od svih dosadašnjih ideja o lokaciji i usporedbi s dokazima, ovdje sve stvari štimaju.

Hoće li to rezultirati i epskim otkrićem, ostaje za vidjeti.

Izvor: Biblyia

 

Sidebar