Skip to content

Australija šalje trupe u “pomoć građanima” na Bliskom istoku

  • Australija je u srijedu saopštila da će poslati dodatno osoblje ADF-a, to jest australskih odbrambenih snaga i i dva vojna transportna aviona na Bliski istok radi moguće evakuacije svojih građana usred eskalacije napetosti u toj regiji.

To je saopšteno u vrijeme četverodnevne posjete australskog premijera Anthonyja Albanesea u Washingtonu.

Ne zna se broj vojnika niti gdje će biti raspoređeni

Ministar odbrane Richard Marles kaže da je poslan “značajan broj” vojnika, ali je odbio dati broj. Također su raspoređena dva aviona C-130J Super Hercules.

Marles, koji je i potpredsjednik vlade, nije želio reći gdje će se avioni i trupe nalaziti, iako je za Channel 9 rekao da navodno neće biti smješteni u Izraelu.

Avioni će se dodati teškom transportnom avionu C-17A Globemaster i uređaju za punjenje goriva u zraku KC-30 koji se već nalazi u tom području.

“Raspoređivanje australskih aviona i pratećeg odbrambenog osoblja mjera je predostrožnosti za podršku cijelim opcijama australske vlade za izvanredne situacije zbog rizika od daljnjeg pogoršanja sigurnosne situacije”, rekao je ministar obrane Richard Marles na platformi društvenih medija X.

“Poanta ovoga je pružiti podršku australskom stanovništvu koje se nalazi na Bliskom istoku ako se ovo pogorša”, rekao je Marles za javni servis ABC.