Skip to content

Australski igrač kriketa kaže da će se “boriti” protiv zabrane “poruke” ispisane na njegovoj obući

Australski igrač kriketa Usman Khawaja kaže da će se “boriti” za odobrenje da nosi patike s natpisom “svi životi su jednaki” tokom testne utakmice u Perthu, nakon što mu je Međunarodno vijeće za kriket (ICC) reklo da bi to prekršilo njihova pravila, javlja CNN.

Khawaja, musliman pakistanskog podrijetla, slikan je na treningu kako nosi patike preko koje je crvenom, zelenom i crnom ispisan izraz “svi životi su jednaki”. Na drugoj su navodno bile napisane riječi “sloboda je ljudsko pravo”.

Khawaja je u videu na Instagramu objavljenom u srijedu rekao da su mu dužnosnici ICC-a rekli da ne može patike na terenu “jer vjeruju da je to politička izjava”.

Patike Usmana Khawaje prikazane su u Perthu, Australija, 11. decembra. Paul Kane/Getty Images

“Ne vjerujem da je tako. To je humanitarni apel”, rekao je Khawaja u videu. “Poštivat ću njihovo gledište i odluku, ali ću se boriti protiv toga i nastojati dobiti odobrenje.”

Nije se izravno referirao na rat između Izraela i Hamasa u svojoj posljednjoj video poruci, ali je igrač objavio objavu podrške Palestincima posljednjih tjedana dok Izrael nastavlja s bombardiranjem Pojasa Gaze, a i poruka na njegovim patikama je ispisana bojama palestinske zastave.

Kada ga je CNN kontaktirao za komentar, ICC se pozvao na stranicu 7 svojih propisa pod naslovom “Igranje: Propisi o odjeći i opremi – na snazi ​​od maja 2023.”

“Odobrenje se neće dati za poruke koje se odnose na političke, vjerske ili rasne aktivnosti ili ciljeve. ICC će imati posljednju riječ u određivanju je li bilo koja takva poruka odobrena”, navodi se u smjernicama ICC-a.

Khawaja je prije četiri dana na Instagramu podijelio video dobrotvorne organizacije za djecu UNICEF iz Gaze.

U objavi je Khawaja komentirao: “Zar ljude nije briga za ubijanje nevinih ljudi? Ili ih boja njihove kože čini manje važnima? Ili vjera koju prakticiraju? Ove stvari bi trebale biti nevažne ako doista vjerujete da smo ‘svi jednaki’.”

Govoreći ranije u srijedu, australska ministrica sporta Anika Wells rekla je kako vjeruje da Khawajine patike ne krše pravila ICC-a.

“Mislim da je to učinio na miran način s poštovanjem”, citira njezine riječi Sydney Morning Herald.

Godine 2014. ICC je zabranio engleskom svestranom igraču Moeen Aliju da nosi narukvice s natpisima “Spasite Gazu” i “Oslobodite Palestinu”.

Moeen Ali s narukvicama “Spasite Gazu” i “Oslobodite Palestinu” 2014. godine

Neki su tada optužili ICC za licemjerje jer su engleski igrači imali logotip dobrotvorne organizacije “Help For Heroes” (Pomoć Za Heroje) koja pomaže ranjenima, ukrašenu na ovratnicima svojih majica, kako bi obilježili 100. godišnjicu početka Prvog svjetskog rata.