Skip to content

AVDIVKA JE PALA! Šta dalje?

  • Ruski ministar obrane Sergej Šojgu obavijestio je predsjednika Vladimira Putina da je grad Avdivka u blizini Donjecka preuzet pod punu kontrolu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Već dan prije bilo je poznato da ruske trupe već kontroliraju niz ključnih objekata u gradu – posebno željeznički kolodvor, a danas su u potpunosti preuzeli kontrolu nad Avdivkom, uključujući i njezin najutvrđeniji objekt, koksaru.

Vojnici RF su danas objavili i snimke gradske uprave Avdejevke, koja se nalazi u blizini zone visokih zgrada “9. kvart” – iz kojih je postalo jasno da ovo ključno središte odbrane Avdivke dolazi pod rusku kontrolu (što kasnije je potvrdila i ukrajinska strana).

Osim toga, ruski telegram kanali objavili su video postavljanja ruske zastave iznad jedne od zgrada koksare. Kasnije je ukrajinska vojna javnost potvrdila povlačenje ukrajinskih oružanih snaga s teritorija poduzeća što je, zapravo, označilo potpuno zauzimanje Avdivke.

Ukrajinska vojna javnost DeepState tada je objavila kartu na kojoj je cijela Avdivka već došla pod kontrolu Ruske Federacije.

Avdivka je bila jedno od najmoćnijih utvrđenih područja ukrajinske vojske. Ali osvojena je za  nešto više od četiri mjeseca – brže nego mnogo manje utvrđeni Bakhmut. I, po svemu sudeći, s manje gubitaka, piše ukrajinski medij Strana.

Početni “rad na pogreškama” proveo je ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov. Po njegovom mišljenju, iz situacije proizlazi nekoliko lekcija za ukrajinske oružane snage:

– trebaju više sustava protuzračne odbrane za obaranje ruskih aviona koji ispuštaju KAB,
– trebaju više sustava dugog dometa,
– trebaju topničke granate,
– trebaju fortifikacijske sustave.

Predsjednik Vladimir Zelenski naveo je još jedan razlog – “umjetni nedostatak oružja”, odnosno nedostatak zapadnih zaliha.

Ukrajinska vojska i stručnjaci, nakon Umerova, ruske zračne bombe nazivaju jednim od ključnih čimbenika ruskog uspjeha u Avdivki. Prema njihovim riječima, Rusi imaju ogromne zalihe takvih bombi, koje su opremljene i kontrolnim modulom, što dramatično povećava njihovu tačnost i domet.

Stotine ovih bombi pale su na Avdivku uoči njezina pada, kažu očevici. I zasad se Ukrajina tome nema čime suprotstaviti – zbog nedostatka sustava protuzračne odbrane i aviona.

Naravno, nisu samo KAB-ovi postali glavno oružje ruskog napredovanja – prednost u streljivu (zbog manjka opskrbe Ukrajine sa Zapada) i u ljudstvu imala je utjecaja. Kao i povećanje mogućnosti ruskih FPV dronova.

Osim toga, ono o čemu se sve manje govori, ali ima sve više informacija, jest podizanje razine obučenosti Rusa.

I, ako Ruska Federacija zadrži takve prednosti i kvalitete u dogledno vrijeme, postavlja se pitanje o odbrani drugih gradova. Pogotovo ako ondje utvrde nisu tako moćne kao u Avdivki, a nisu, čemu već aktivno pišu oni koji ratuju na strani ukrajinskih oružanih snaga.

Borbeni bivši narodni zastupnik Igor Lutsenko rekao je da su Rusi zauzeli “stabilan tempo” ofanzive i da mogu dalje napredovati nakon zauzimanja Avdivke.

“Prije ovoga bila je Marinka. Prije Marinke – Bakhmut. Prije Bakhmuta – Lisichansk-sjever. Jeste li uhvatili trend? Zašto se zaplet ponavlja? Zašto je sljedeći na redu Kurakhovo-Ugledar, Stepnoe, Kupyansk? Koji su razlozi da vjerujete da su Kharkov i Zaporozhye sljedeći? “Ne postoji granica gdje će se Rusi, nakon što su uzeli tako stabilan tempo, zaustaviti. Osim na prirodnim granicama, a to su Dnjepar, sjeverne bjeloruske močvare. Ovo je njihov plan”, napisao je na Facebooku.

Daljnji razvoj vojnih događaja ovisi o tome hoće li ukrajinske oružane snage moći držati novu crtu odbrane, na koju je Sirski najavio povlačenje. Ako mogu, onda gubitak Avdivke neće dovesti do temeljnih promjena duž cijele crte bojišnice i, posebno, do prekretnice u ratu.

RF vojnici plešu u blizini Avdivke / Foto: X

Ali ako Rusi uspiju dalje razviti svoju ofanzivu – zapadno od regije Donjeck prema Pokrovsku i Selidovu, to će stvoriti prijetnju cijeloj skupini ukrajinskih oružanih snaga na južna fronta.

I moguće je da će Rusi sada krenuti u ofenzivu i na trećem, još strateški važnijem smjeru – na Zaporožje i Dnjepar, za što je ukrajinska vojska već najavila pripreme, piše ukrajinski medij.

  • U međuvremenu je danas bilo mnogo izvještaja o ruskoj ofanzivi u smjeru Zaporožja.

O tome su počeli pisati ruski telegram kanali. Objavljene su i video snimke navodno od neprekidnog granatiranja. Prvo su najavljeni napadi koji su se dogodili u području sela Rabotino i Verbovoy, a zatim su izvijestili da se topnička paljba izvodi mnogo zapadnije – kod Kamenskog. Navodno je cijeli front od Guljaj-Polja do Vasiljevke bio u pokretu.

Niti jedan ukrajinski izvor nije komentirao ovu informaciju. Glavni stožer oružanih snaga Ukrajine u večernjem je izvješću objavio odbijanje četiri ruska napada u sektoru Orehovski.