Skip to content

Socijalne službe u Evropi već su oduzele 240 djece ukrajinskim izbjeglicama

U Evropi je zabilježeno oko 240 slučajeva kada su ukrajinsku djecu oduzele socijalne službe onih zemalja u koje su njihove obitelji otišle.

Irina Suslova, predstavnica ukrajinskog ombudsmana za prava djece, obitelji, mladih i sporta, rekla je to u intervjuu za Radio Sloboda.

“Zbog razlika u zakonodavstvu, u evropskim zemljama postoje slučajevi, da tako kažem, oduzimanja djeteta osobama s kojima živi. Do sada je takvih slučajeva zabilježeno 240. Na primjer, to mogu biti priče kada je majka bila prisiljena ostati na poslu u Ukrajini, a poslala je baku s djetetom u evakuaciju. Baka nema nikakvu punomoć za zastupanje interesa i ne smatra se srodnikom ovog djeteta prema evropskom pravu. Na taj način socijalna služba može uključiti policiju i oduzeti dijete iz obitelji”, rekla je Irina.

Dodala je da ukrajinske vlasti nedovoljno informiraju ljude o specifičnostima zakonodavstva u zemljama EU.

“Zato smo morali informirati ljude, reći: ‘Prijatelji, postoji zakon, on predviđa da, na primjer, u Njemačkoj morate raditi te procedure.’ Da osoba koja je navršila 65 godina ne može biti skrbnik u Italiji ili Francuskoj. Ured povjerenice nastoji pratiti ovu priču, pratiti situaciju, te pružiti pravnu pomoć ženama ili obiteljima koje se nađu u takvoj situaciji”, istaknula je Irina.

“Sada radimo s međunarodnim organizacijama na rješavanju tog pitanja i kako bi oni koji se nađu u takvoj situaciji dobili pravnu pomoć i prijevod”, dodala je.

Predstavnica pučke pravobraniteljice objasnila je da se rodbina djece koju su oduzele evropske socijalne službe svakako mora obratiti konzularnom odjelu i obavijestiti ga, a mogu se obratiti i uredu povjerenika za ljudska prava.

“Uzet ćemo ovo pitanje pod kontrolu, komunicirat ćemo s konzulom, s međunarodnim partnerima kako bismo riješili ovu situaciju”, zaključila je Irina.

Ured pučkog pravobranitelja još je u maju izjavio da su zabilježili nekoliko desetaka slučajeva odvođenja ukrajinske djece iz izbjegličkih obitelji u evropskim zemljama.