Skip to content

Balkanac tužio ‘Njemačku’ traži da mu vrate 680 hiljada eura

Jedna Hrvat je na neobičan način početkom Novembra dao tužbu na Upravnom sudu u Gelsenkirchenu, piše njemački Bild.

U građanskom postupku, Hrvat Nicolai B. (37, iz Zagreba) tužio je Saveznu Republiku Njemačku zbog oduzimanja točno 679.940 eura.

Naime, kako je Bild objavio u svom tiskanom izdanju, carinici su ovaj iznos pronašli u njegovom automobilu i zaplijenili novac zbog sumnje da je trgovao drgm. Kako je postupak protiv njega kasnije obustavljen, Nicolai B. je novac želio natrag. Na sudu je objasnio zbog čega je imao toliki iznos u automobilu kad su ga zaustavili carinici.

Prema sudskom obrazloženju, u Januaru 2016. godine Nicolai B. je zaustavljen na autocesti A3. Carinici su u prtljažniku njegovog automobila pronašli torbu, a u njoj oko 680 hiljada eura, većinom u novčanicama od 20 eura.

Središnja carinska uprava u Essenu sumnjala je u trgovinu drgm i zaplijenila novac. Protiv Nicolaia B. pokrenut je postupak zbog pranja novca, koji je kasnije obustavljen. No, Nicolaiu novac nije vraćen.

Nicolai je na sudu tvrdio kako je novac u automobilu bio namijenjen kao polog za isporuku banana.

– U našoj trgovini su uvijek uključeni veliki iznosi novca. Budući da nisam imao loše namjere, nisam imao ni loš predosjećaj – rekao je Nicolai B.

No, sud nije prihvatio njegovu priču o kupnji banana.

– Nakon iskaza tužitelja, ispitivanja svjedoka i sadržaja spisa stekli smo dojam kako je priča Nicolai B. izmišljena. Podnositelj zahtjeva nije vjerodostojno objasnio odakle novac. Čak i denominacija novca (uglavnom novčanica od 20 eura) ne ostavlja “dojam poštene namjere” – naveo je sudac u svom obrazloženju, prenosi fenix-magazine.

Tako je Nicolai B. ostao bez gotovo 680 hiljada eura koje je “namijenio za kupnju banana”

Sidebar