Skip to content

Berlin traži veću federalnu pomoć za smještaj ukrajinskih izbjeglica

Gdje će se smjestiti izbjeglice iz Ukrajine u početku je bila stvar općina. No, oni oglašavaju uzbunu: bez potpore savezne vlade, uskoro više ne bi mogli izvršiti pravi zadatak.

Gradonačelnica Berlina, Franziska Giffey ( SPD ), upozorila je da bi glavni grad mogao biti preplavljen velikim brojem izbjeglica.

“Posebno Berlin kao glavna atrakcija, sada smo gotovo iscrpili svoje kapacitete”, izjavila je Franziska za “Bild am Sonntag”.

340.000 Ukrajinaca dobilo je prvu pomoć u Berlinu, a 100.000 sada živi u glavnom gradu. Franziska je tražila dodatnu saveznu pomoć.

“Očajnički nam je potrebno više saveznih nekretnina za dobro udomljavanje ljudi”, kazala je. Također je neophodna “financijska potpora za goleme troškove i poštenu raspodjelu u Njemačkoj”.

“Konačno, nisu potrebne samo rezolucije, već konkretne mjere”, zahtijeva Gerd Landsberg, generalni direktor Njemačke udruge gradova i općina, u “Bild am Sonntag”.

“Mogućnosti smještaja su ograničene. Već se iznajmljuju hotelske sobe, a u pripremi je i kolektivni smještaj, primjerice u gimnazijama”, kazao je Gerd.

Premijer Saske Michael Kretschmer ( CDU ) također je u “Bild am Sonntagu” zahtijevao da savezna vlada “konačno podupre financiranje smještaja. Općine su na granici, bez obećane podrške uskoro više neće moći djelovati.