Skip to content

“Bespilotne letjelice” narušile zračni prostor Južne Koreje

Vojska Južne Koreje je otkrila više “neidentificiranih objekata,” za koje se pretpostavlja da su bespilotne letjelice, u graničnim područjima provincije Gyeonggi od 10:25 ujutro (02.25 GMT), prema dužnosniku u Združenom stožeru, sumnja se da su sjevernokorejski.

Vojska Južne Koreje rekla je da je ispalila hice upozorenja i pokušala oboriti barem jednu od bespilotnih letjelica, ali je opisala situaciju kao aktivnu šest i pol sati nakon što je počela.

Letjelice su preletjele vojnu crtu razgraničenja koja razdvaja dvije Koreje i primijećena su kako lete u tim područjima u Gimpu, otoku Ganghwa i Pajuu, što je dovelo do privremene obustave civilnih letova.

Tačan broj bespilotnih letjelica nije jasan, ali je ispod 10, dodali su dužnosnici.

Jug je izdao poruke upozorenja, ispalio hice upozorenja i pokrenuo lovce, jurišne helikoptere i druge ratne zrakoplove kako bi ih uklonili, dok ostaje nepotvrđeno nose li vozila ikakvo oružje, ali kažu da su mali i da izgledaju slično grubo izgrađenim sjevernokorejskim bespilotnim letjelicama pronađenim u južnokorejskim graničnim područjima 2014. rekao je dužnosnik.

Vojska je također angažirala laki jurišni zrakoplov KA-1, ali se on iz nepoznatog razloga srušio u rižine polje okruga Hoengseong, oko 140 kilometara istočno od Seula, u 11:39. Oba pilota su sigurno izbjegla pad, piše Yonhap.

Sjevernokorejske bespilotne letjelice izložene na vojnoj paradi | Foto: Uriminzokkiri

Akcije Sjevera bespilotnim letjelicama izvor su sve veće zabrinutosti za sigurnost, budući da bi se mogle koristiti za špijunske operacije, kao i potencijalne misije napada na Jug.