Skip to content

Biden iz Kijeva poručuje: “Putinov osvajački rat propada. Ruska ekonomija je izolirana”

Američki predsjednik je jutros stigao u nenajavljeni posjet Kijevu. Joe Biden je kao potpredsjednik šest puta posjetio Ukrajinu. Njegov posljednji posjet Kijevu bio je u januaru 2017., nekoliko dana prije odlaska s dužnosti.

Biden je rekao da je glavna svrha njegovog posjeta prenijeti Zelenskom da su SAD “ovdje da ostanu“. “Ne odlazimo”, rekao je predsjednik, a prenosi CNN. Odnosno, Amerikanci su rekli da će nastaviti podržavati Kijev.

Iako se Ruska Federacija više nego odlično nosila sa sankcijama, Biden je rekao da je ekonomija Rusije izolirana i u problemima.

“Putin je smatrao da je Ukrajina slaba i da je Zapad podijeljen. Jednostavno je pogriješio. Godinu dana kasnije, dokazi su upravo ovdje u ovoj sobi. Stojimo ovdje zajedno”, rekao je Biden stojeći uz ukrajinskog predsjednika.

Na sastanku sa Zelenskim Biden je upozorio da je “okrutni i nepravedni rat” daleko od dobivenog. “Cijena koju je Ukrajina morala podnijeti bila je iznimno visoka. A žrtve su bile prevelike”, rekao je Biden.

Predvidio je i ‘teške godine’ za Ukrajinu: “Znamo da su pred nama vrlo teški dani, tjedni i godine. Ali cilj Rusije bio je izbrisati Ukrajinu s karte. Putinov osvajački rat propada.”

Ukrajinski predsjednik, odjeven u crnu majicu, rekao je da ih “opširna rasprava” na njegovom sastanku s Bidenom “približava pobjedi” – nada se, dodao je, ove godine.

Biden je rekao da: “Bez obzira na sva neslaganja koja imamo u našem Kongresu o nekim pitanjima, postoji značajan dogovor o potpori Ukrajini.”

Posjet Kijevu je bio tajan, ali je Associated Press napisao da je prije posjeta Washington obavio razgovor s Moskvom kako bi se izbjegli ekscesi.

Rusija je kontaktirana “kako bi se izbjegle bilo kakve pogrešne procjene koje bi mogle dovesti do izravnog sukoba između dvije nuklearne sile”. Bijela kuća je kasnije potvrdila da je Washington obavijestio Moskvu na Bidenov nadolazeći posjet nekoliko sati prije odlaska.

U tom kontekstu, mnogi su počeli raspravljati o uključivanju zračne sirene u Kijevu neposredno nakon što je Biden napustio katedralu.

Činjenica je da u to vrijeme nije bilo službenih informacija o lansiranju projektila ili polijetanju neprijateljskog strateškog zrakoplovstva. Neslužbeno, promatračke skupine su pisale da je avion s potencijalnim Kinzhalom poletio u Bjelorusiji, no tu informaciju nije bilo moguće odmah provjeriti, navodi ukrajinska Strana.

Istodobno, u ostatku Ukrajine ujutro i tijekom Bidenovog posjeta nije bilo granatiranja, iako su preostalih dana raketni udari izvođeni redovito. Odnosno, očito se doista dogodio nekakav dogovor o “režimu šutnje” s Rusijom.

Jurij Ignat, govornik Zračnih snaga Oružanih snaga Ukrajine, naknadno je rekao da je proglašena zračna uzbuna zbog polijetanja ruskog lovca MiG-31. “Sjećamo se posjeta američkog predsjednika Poljskoj. Tada je također došlo do provokacije Rusije”, rekao je Ignat, piše Strana.

Biden je najavio dodatnih pola milijarde dolara pomoći, uključujući više streljiva i haubica, ali nije uključivalo ništa novo poput projektila većeg dometa ili borbenih aviona.

Gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko, kaže da je Bidenov posjet “simboličan”, ali Ukrajina i dalje treba moderno oružje, piše CNN.