Skip to content

Biden izdao oštro upozorenje Iranu da bude ‘spreman’

  • Biden povećava ulog s Iranom i insistira na tome da NIJE ‘zahtijevao’ od Izraela odgodu kopnene invazije: Upozorava iranskog ajatolaha da ‘bude spreman’ ako se rat proširi dok osuđuje izraelske ‘ekstremističke’ doseljenike i dovodi u sumnju broj palestinskih žrtava, javlja Daily Mail.

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je izdao oštro novo upozorenje Iranu da bude ‘spreman’ na odgovor ako dođe do eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

Biden je na press konferenciji s australskim premijerom Anthonyjem Albaneseom uglavnom govorio o sukobu između Izraela i Hamasa i osvrnuo se na zabrinutost da bi skupine povezane s Iranom mogle napasti američke trupe u regiji kao dio mjera odmazde.

‘Moje upozorenje ajatolahu bilo je da ćemo odgovoriti ako nastave s napadima na te trupe. I trebao bi biti spreman. Ovo nema veze s Izraelom’, rekao je Biden.

Američki zvaničnici zabrinuti su da će američke snage u regiji biti na meti militantnih skupina nakon što Izrael pokrene svoju kopnenu invaziju na palestinski teritorij kojim upravlja Hamas.

Do sada je bilo najmanje 13 napada raketama i bespilotnim letjelicama na američke trupe u Iraku i Siriji, što je uzrokovalo smrt jednog američkog izvođača. U udarima je također uništena američka bespilotna letjelica.

Rijedak ukor izraelskim doseljenicima na Zapadnoj obali

Biden je u svom govoru branio pravo Izraela da odgovori na napade 7. oktobra, ali je također uputio rijedak ukor izraelskim doseljenicima na Zapadnoj obali i ponovio pozive na dvodržavno rješenje za Palestince i Izraelce nakon što se trenutni sukob smiri.

‘I dalje sam zabrinut zbog ekstremističkih doseljenika koji napadaju Palestince na Zapadnoj obali, polijevajući vatru benzinom. Ovo je bio dogovor. Dogovor je sklopljen i oni napadaju Palestince na mjestima na kojima su. Mora prestati. I to sada mora prestati.’

Biden je bio jasan i da nije zahtijevao od Izraela da odustane od kopnene invazije na Gazu kako bi imao više vremena za oslobađanje dodatnih talaca.

Također je rekao da ‘nema povjerenja’ u tvrdnje Hamasa o broju civila koji su ubijeni u Gazi u posljednja dva tjedna.

Ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas priopćilo je da je više od 6.500 ljudi ubijeno u izraelskim zračnim napadima od 7. oktobra, broj koji se nije mogao neovisno potvrditi.

‘Nemam pojma govore li Palestinci istinu o tome koliko ih je ubijeno. Siguran sam da su ubijeni nevini i da je to cijena vođenja rata’, rekao je, dodavši da ‘nemam povjerenja u brojku kojom se Palestinci služe’.