Skip to content

Biden: Nismo rekli Izraelu da ćemo ići u rat ako Hezbollah krene u rat

Joe Biden je, odgovarajući novinarki koja je kazala da su neki izvori, poput The Times of Israel, objavili da je Amerika obećala ulazak američke vojske u sukob sa Hezbollahom ako napadne Izrael, odgovorio: “To nije istina, nikad to nisam rekao”.

Washington negira da je Izraelu dao do znanja da će se američka vojska pridružiti ako skupina Hezbollah započne novu frontu, ali glasnogovornik kaže da će SAD zaštititi Izrael ‘ako bude trebalo’, piše The Times of Israel.

Bidenova administracija privatno je pozivala Izrael da ne pokreće vojnu kampanju protiv Hezbollaha, dok Washington radi na tome da spriječi širenje trenutnog rata izvan Gaze, izjavila su u srijedu za The Times of Israel dva zvaničnika upoznata s tim pitanjem.

SAD navodno shvaća da Izrael mora odgovoriti na pojačano ciljanje njegove sjeverne granice od strane Hezbollaha. Ali opetovani napadi libanonske skupine i činjenica da Izrael nije uspio predvidjeti napad Hamasa iz Gaze doveli su do intenziviranja rasprava o tome mora li Izrael biti taj koji će pokrenuti bitku protiv Hezbollaha kako bi zadržao prednost.

Takvi razgovori bili su razlog za zabrinutost za SAD, koje su privatno i javno upozoravale Hezbollah i Iran da ne započinju rat na sjevernoj fronti Izraela, rekli su zvaničnici.

SAD je upozorio Izrael da bude oprezan u svojim vojnim odgovorima na vatru Hezbollaha, objašnjavajući da bi pogreška IDF-a u Libanonu mogla izazvati mnogo veći rat, dodali su zvaničnici.

Ranije su iz Ηezbοllaha poručili da ih ne plaši raspoređivanje američkih nosača aviona i razarača na Mediteranu, te da će napasti američke baze ako se Sjedinjene Države umiješaju u palestinsko-izraelski rat.