Skip to content

Biden potpisao sporazum o finansiranju u kojem nema pomoći Ukrajini

Kasno sinoć je dvostranačka većina u Zastupničkom domu i Senatu glasala da američka vlada ostane otvorena. To je dobra vijest za američki narod, ali ne tako dobra i za ukrajinskog predsjednika, jer je iz prijedloga zakona o finansiranju izbrisana pomoć Ukrajini.

Isključivanje ukrajinske pomoći iz privremenog (45-dnevnog) zakona o proračunu za vladu bio je uvjet republikanaca za njihov glas u Zastupničkom domu za ovaj dokument.

Joe Biden je ipak potpisao prijedlog zakona o financiranju američke vlade koji je usvojio Zastupnički dom, a iz kojeg je izbrisana pomoć Ukrajini i kaže da: “uopšte nismo trebali biti u ovoj poziciji”.

“Iako su predsjednik i velika većina Kongresa bili postojani u svojoj potpori Ukrajini, u ovom sporazumu nema novih sredstava za nastavak te podrške. Ni pod kojim okolnostima ne možemo dopustiti da američka podrška Ukrajini bude prekinuta”, navedeno je na web stranici Bijele kuće.

“Administracija očekuje da će predsjednik Predstavničkog doma Kevin McCarthy uskoro predstaviti još jedan zakon za podršku Ukrajini”, navodi se u materijalu.

A kako bi se podrška Ukrajini nastavila, Kongres sada mora usvojiti poseban zakon.

Ranije je postalo poznato da republikanci žele glasovati za američki proračun, isključujući pomoć Ukrajini.

Njihov projekt financiranja bio je osmišljen na 45 dana. Tokom tog razdoblja, Zastupnički dom je morao odobriti proračun, bez kojeg je moglo doći do rušenja vlade u Sjedinjenim Državama – zaustavljanja državnog finansiranja.

Podsjetimo, u petak donji dom Kongresa NIJE podržao sličan prijedlog zakona s odgodom gašenja za 30 dana zbog činjenice da uključuje pomoć Ukrajini.